Ο Τσίπρας τραβάει το χαρτί του δημοψηφίσματος (για το Σύνταγμα)

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on September 30, 2017, 12:25 pm
2 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Το χαρτί του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα παραμένει στη φαρέτρα του Πρωθυπουργού, και όπως φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξαιρετικά πιθανό να το τραβήξει το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του για το μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός έχει δείξει πολλές φορές ότι επιδιώκει να φέρει σε πρώτο πλάνο ζητήματα συνταγματικών αλλαγών, προκειμένου να πιστωθεί ο ίδιος μια μεγάλη μεταρρύθμιση, και την ίδια στιγμή να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει, κάτι που πιθανότατα θα διεκολύνει τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να ταυτίσει τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ με τη συντήρηση.

Ο σχετικός διάλογος για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, ενώ, όπως προκύπτει και από όσα λέει στα “Νέα” ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει και το ακαδημαϊκό αποτύπωμα του συνταγματολόγου, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ερωτηθεί ο λαλός για την Αναθεώρηση, παρόλο που δεν προβλέπεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος

 

 

 

“Η συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί των κορωνίδα των θεσμικών αλλαγών για τον ενταφιασμό του πελατειακού κράτους της διαπλοκής και τον πλήρη εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος. Στη διαδικασία της αναθεώρησης όπως καθιερώνεται στο άρθρο 1 10 του Συντάγματος δεν προβλέπεται δημοψήφισμα Τίποτα όμως δεν εμποδίζει να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός επί συγκεκριμένων διακυβευμάτων σχετικών με τις αναθεωρητικές τομές Ποιος άλλωστε δικαιούται να φοβάται την ετυμηγορία του λαού σε μια δημοκρατία;”, αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Είναι προφανές ότι η παρέμβαση Κατρούγκαλου δεν είναι τυχαία, ούτε αυτόνομη, αλλά εντάσσεται στον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, να αλλάξει την ατζέντα και να επιβάλλει τις δικές του προτεραιότητες στην πολιτική καθημερινότητα.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής