Ο Τσίπρας, το χαρτί της Αναθεώρησης και η… σύγχυση της αντιπολίτευσης

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 25, 2016, 8:07 am
Screen Shot 2016-07-25 at 8.05.53 AM

Το χαρτί της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που τραβάει ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι το επόμενο… επεισόδιο που θα απασχολήσει το πολιτικό σκηνικό, το επόμενο διάστημα.

Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, έστω από τις… μεθεπόμενες εκλογές, που διαμορφώνει νέα δεδομένα, και αλλάζει τις ισορροπίες, ο Πρωθυπουργός θέλει με την Αναθεώρηση του Συντάγματος να κάνει το επόμενο βήμα.

Να εμφανιστεί ο ίδιος ως θεσμικός μεταρρυθμιστής, αγγίζοντας δηλαδή “ιερά και όσια” τα οποία αγνόησαν οι κυβερνήσεις της περιόδου των Μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επέλεξαν να περιοριστούν σε μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν την οικονομία ή το κράτος.

Κατανοώντας ότι, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θέλει να αλλάξει ένα Σύνταγμα ξεπερασμένο από τις τρέχουσες εξελίξεις, που εν πολλοίς έχει συνδεθεί με τα κακώς κείμενα του κοινοβουλευτισμού, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί για άλλη μια φορά να παίξει με τους συμβολισμούς και τις σημειολογίες.

Κυρίως όμως να αξιοποιήσει τη σύγχυση της αντιπολίτευσης, που, όπως και στο θέμα του εκλογικού νόμου, δείχνει να μην κατανοεί εγκαίρως και πλήρως τις πραγματικές στρατηγικές στοχεύσεις του Πρωθυπουργού.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος