Ο Τσίπρας παίζει και στο Λονδίνο το χαρτί της “κανονικότητας”

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on June 26, 2018, 8:14 am
3 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

 

Σταθερός στη στρατηγική της “κανονικότητας”, που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ενστερνιστεί στο δρόμο για τις κάλπες, συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εικόνα του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, να μιλάει σε εκδήλωση με νέους εργαζομένους και επιστήμονες, που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, έρχεται να προστεθεί στο κάδρο της αλλαγής εικόνας για τον Αλέξη Τσίπρα.

Έχοντας αφήσει πίσω του το… πεζοδρόμιο, κλείνοντας την ιστορική εκκρεμότητα του Σκοπιανού, και εξασφαλίζοντας στήριξη από τους εταίρους και δανειστές στο θέμα του χρέους, και κυρίως στον οδικό χάρτη της μετα-Μνημονιακής Ελλάδας, προκειμένου να μην δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις ενόψει εκλογών, αλλά να έχει περιθώρια χειρισμών και… παροχών, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να οικοδομήσει το προφίλ του “ευρωπαϊστή”.

Αυτή τη στρατηγική υπηρετούν και οι δημόσιες “συγγνώμες”, για το δημοψήφισμα του 2015, και συνολικά για την αντιευρωπαϊκη στάση την οποία είχε κρατήσει η κυβέρνησή του, στο ξεκίνημα της θητείας του.

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στο να… μπλεχτεί στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, ώστε να απευθυνθεί στον μεσαίο χώρο, που κρατάει μέχρι σήμερα στάση αναμονής, απέναντι στον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ταυτόχρονα, προσδοκά ότι, με στοχευμένες παροχές, και με μια εκστρατεία “κάθαρσης”, που θα ξαναφέρει σε πρώτο πλάνο δύσοσμες υποθέσεις του παρελθόντος, στις οποίες συμμετείχαν μέλη κυρίως των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου της περιόδου 2012-2015, θα ξαναπιάσει το νήμα με ένα μέρος του σκληρού πυρήνα όσων τον ψήφισαν το 2015, και σήμερα δηλώνουν απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής