Ο Τσίπρας θα κάνει εκλογές όταν θα (αισθάνεται ότι) μπορεί να μπλοκάρει την πρωθυπουργία Μητσοτάκη

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on January 02, 2018, 3:29 pm
0 secs

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Το ερώτημα, η απάντηση του οποίου… πηγαίνει ταμείο τους νικητές για το τρέχον έτος, είναι φυσικά ο χρόνος διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Θα είναι πρόωρες, στο τέλος της τετραετίας, ή λίγο νωρίτερα; Επομένως, οι κάλπες για τη νέα Βουλή θα στηθούν το 2018, ή του χρόνου, το 2019;

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός, με τη στρατηγική των παροχών, διαμορφώνει συνθήκες… αιώνιας προεκλογικής περιόδου. Μόνο που, στα χρόνια των εθνικά μοιραίων Μνημονίων, η ανάλυση δεν θα πρέπει να γίνεται με βάση τα δεδομένα που γνωρίζαμε σε συνθήκες κανονικότητας, δηλαδή πριν από τις επίσης μοιραίες για τη χώρα εκλογές του 2009. Ακόμη περισσότερο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση είναι κάτι… διαφορετικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από πολύ νωρίς την προεκλογική στρατηγική του, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι έχει μεγάλη απόσταση να διανύσει. Η ρωγμή που έχει υποστεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν το 2015, είναι μεγάλη. Και δεν επουλώνεται εύκολα, ίσως και καθόλου.

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο… το παλεύει στρατηγικά. Πολύ περισσότερο επειδή διαπιστώνει ότι, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αγγίξει δημοσκοπικά το εκλογικό ταβάνι της συρρικνωμένης εκδοχής της μετά το 2009, όταν η ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς έφτασε στα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα της Ιστορίας της, με τον μικρότερο αριθμό ψήφων που είχε ποτέ, από την ίδρυσή της το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στο… μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, ο πειρασμός του συμπεράσματος είναι μεγάλος: Αν καταφέρει να κερδίσει μέρος όσων δηλώνουν απογοητευμένοι από τον ίδιο, αλλά διστάζουν να μετακινηθούν στη Νέα Δημοκρατία και να εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει σοβαρές πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά βουλευτικές εκλογές. Αλλά ότι θα ηττηθεί με διαφορά διαχειρίσιμη, που θα του επιτρέψει δυο πράγματα: Πρώτον και… κύριο, να αποτρέψει μια πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγκάζοντας έναν μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, να αναζητήσει “πρωθυπουργό κοινής αποδοχής”, δηλαδή όχι τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Μια εξέλιξη που “κουμπώνει” με τη δεύτερη στόχευση Τσίπρα: Να οδηγηθεί σύντομα στο… δεύτερο ημίχρονο εκλογών με την απλή αναλογική. Γνωρίζοντας ότι, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συναινέσει ποτέ σε μια πρόταση Μητσοτάκη για κατάργηση από την επόμενη Βουλή, του εκλογικού νόμου… φετίχ για την Κεντροαριστερά.

Και τότε, στις εκλογές του δεύτερου ημιχρόνου, να επιδιώξει την… δια της πλαγίας επιστροφή του στην εξουσία, μέσω μιας κυβερνητικής σύμπραξης της “όλης Κεντροαριστεράς”, που θα έλεγε και ο… Ευάγγελος Βενιζέλος.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής