Ο Τσίπρας θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι τη… Συνταγματική Αναθεώρηση

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on March 02, 2017, 12:04 pm

Η μάχη με τον χρόνο, είναι συνήθως άνισης. Εξίσου… συνήθως ωστόσο, όταν δίδεται με νικηφόρους όρους, ανοίγει το δρόμο για… περαιτέρω νίκες.

Το παραπάνω αξίωμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, στη μάχη που δίνει με τον χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς… εκκρεμότητες και απρόοπτα η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, και στη συνέχεια να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να ανοίξει πολιτική περπατησιά, με φόντο καλύτερους πολιτικούς όρους στις εθνικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει σταθερά το τελευταίο διάστημα στο να… σπαταλά τον εαυτό του, κυρίως εντός Βουλής, σε απευθείας αντιπαραθέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι ο Πρωθυπουργός βγαίνει νικητής στις μονομαχίες του με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα, καθώς το κλίμα στην κοινωνία είναι εξαιρετικά βαρύ για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, και η ψήφος αποδοκιμασίας… έρχεται, ακόμη κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κερδίζει ακόμη σε επίπεδο θετικής επιλογής των πολιτών, αλλά εισπράττει το… ανάθεμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη στρατηγική στοχοπροσήλωση του Πρωθυπουργού λοιπόν, από τη στιγμή που η αξιολόγηση θα κλείσει εντός των επόμενων μηνών, το Μέγαρο Μαξίμου θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το αφήγημα της αντεπίθεσης. Με τη Συνταγματική Αναθεώρηση να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι θα του επιτρέψει να εμφανιστεί με μεταρρυθμιστική ατζέντα, και θα αναγκάσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να αναπροσαρμόσει τις δικές τις τακτικές επιλογές.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, μια από τις πιο… ενδιαφέρουσες ιδέες του πρωθυπουργικού επιτελείου αφορά στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να εμπλακεί στη διαδικασία και η λαϊκή ψήφος, κάτι που εκ των πραγμάτων αλλάζει ριζικά τη φυσιογνωμία της δομής εξουσίας που έχει διαμορφωθεί από την Αναθεώρηση του 1985 στην Ελλάδα, ως πρωθυπουργοκεντρική.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος