Ο Τσίπρας διεκδικεί το ιστορικό legacy της “Νέας Μεταπολίτευσης”, με την απλή αναλογική

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 22, 2016, 10:33 am
0 secs
proeklogiki-sigkentrosi-tsipras

Οι περισσότεροι θεωρούν, και όχι άδικα, την απλή αναλογική ως… Κερκόπορτα για τη διαρκή ακυβερνησία της χώρας, αν όχι ευθέως εθνικό κίνδυνο και διαρκή παράγοντα αποσταθεροποίησης, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα.

Αυτό ωστόσο μικρή σημασία έχει μπροστά στο δέος της στρατηγικής ενός πολιτικού. Γιατί, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται ότι άλλαξε επίπεδο, με την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου της απλής αναλογικής, για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός, πολιτικός μαθητής του Ανδρέα Παπανδρέου, έχει αποδείξει και άλλες φορές στο παρελθόν ότι… σκανδαλίζεται να παίζει με τους συμβολισμούς και τη σημειολογία της στιγμής και της συγκυρίας. Εφεξής, διεκδικεί το legacy της “Νέας Μεταπολίτευσης”, με αφετηρία τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, που πέρασε ο ίδιος, κόντρα στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ η απλή αναλογική υπήρχε ως επιδίωξη στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Του… κανονικού ΠΑΣΟΚ. Του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Και είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας… λαχάνιαζε για να συγκεντρώσει 200 ψήφους, ώστε να πετύχει την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Αυτό ήταν το “ευ ζειν”, της στρατηγικής του Πρωθυπουργού. Το “ζειν” ήταν να βγάλει στη σέντρα το ΠΑΣΟΚ, όπως και το έκανε, και να διεκδικεί για την πολιτική ρητορική του μέλλοντος, τα γαλόνια του πολιτικού ηγέτη που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την απλή αναλογική, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Όποιος προσπερνά τη διάσταση της πολιτικής ως τέχνης του εφικτού, που έλεγε και ο Μιτεράν, είναι απλώς… ερασιτέχνες.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής