Ο Τσίπρας βλέπει… μακριά, με την απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on July 15, 2016, 1:02 pm

 

Screen Shot 2016-07-15 at 12.45.55 PM

Τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, την είδαν… όλοι. Και όσοι δεν την είδαν, άκουσαν γι’ αυτήν.

Όπως ήταν εύλογο, από όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί κανείς να σταθεί σε πολλά. Και ενδιαφέροντα. Σαν το θέμα της απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό όμως, μάλλον… τίποτα.

Ο Πρωθυπουργός άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον. Αφήνοντας υπό συζήτηση ακόμη και το θέμα των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Προέδρου της Δημοκρατίας, σε επίπεδο ευαίσθητης ισορροπίας, λίγο πριν τη δυαρχία.

Οι περισσότερο υποψιασμένοι, θα σας απαντήσουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκλεγμένο απευθείας από τον λαό, και προφανώς με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε, παραμένει ίσως το μοναδικό αξιοπρεπές και αξιόπιστο πολιτικό μέγεθος της εποχής μας. Ακόμη και ως εθνική εφεδρεία.

Οι περισσότερο “ψαγμένοι” υποψιασμένοι ωστόσο, βλέπουν πίσω από το πλαίσιο θεσμικού ρόλου που διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας… τον εαυτό του. Ο σημερινός Πρωθυπουργός θα είναι εξαιρετικά νέος (πολιτικά) για να αποστρατευτεί, όταν χάσει την εξουσία μέσα στα επόμενα χρόνια. Και επειδή, πέραν των πολιτικών διαφωνιών που μπορεί να έχει κανείς μαζί του, αλλά και όσων του προσάπτει για το φλερτ με τον λαϊκισμό που έχει ακολουθήσει, δεν μπορείς παρά να του αναγνωρίσουν ατόφιο επικοινωνιακό και πολιτικό ταλέντο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα τον… ξεφορτωθούμε.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος