Ο Τσίπρας, από την απλή αναλογική στη… “Μεγάλη Κεντροαριστερά”

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 10, 2016, 11:11 am
Alexis_Tsipras

 

Η στρατηγική την οποία ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, με το… φετίχ της απλής αναλογικής να έχει αποσυντονίσει το πολιτικό σύστημα, αποκαλύπτει τη “μεγάλη εικόνα” που έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ένα στοιχειώδες crash test, με το θέμα της απλής αναλογικής. Θέλει να διαπιστώσει τις αντοχές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κινούνται πολιτικά στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Ώστε να καταλάβει εγκαίρως πόσοι και ποιοί θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να συμπράξουν με την πολιτική στρατηγική της “Μεγάλης Κεντροαροστεράς”, που ο ίδιος έχει στο μυαλό του, με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι μάχες του μέλλοντος θα δοθούν συλλογικά. Και συλλογικά θα κερδηθούν. Θα απαιτηθούν ωστόσο πλειοψηφίες που θα σχηματιστούν γύρω από ιδέες, προγράμματα και πρόσωπα. Ο ίδιος θεωρεί ότι, παρά τη μεγάλη φθορά που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, το δικό του πρόσωπο διατηρεί ακόμη εφεδρείες στην κοινωνία.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν βλέπει στον ορίζοντα ορατές εναλλακτικές λύσεις, ειδικά στον πολιτικό χώρο στον οποίο και ο ίδιος σεργιανίζει. Αν άλλωστε παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά το πώς αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, και το φλερτ που του ασκούν ο Μάρτιν Σουλτς και ο Φρανσουά Ολάντ, θα καταλάβει το… έργο.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος