Ο Τσίπρας απευθύνεται στην ιστορική μνήμη της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, με τα σενάρια “Αποστασίας”

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on June 27, 2018, 9:15 am
1 sec

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η επίθεση, ως καλύτερη άμυνα, λειτούργησε ιστορικά και διαχρονικά, ως εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική, σε επίπεδο πολιτικών ισορροπιών και στοχεύσεων.

Γι’ αυτό και, είναι προφανές ότι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη ρητορική περί “Αποστασίας” και σκοτεινών σεναρίων, που σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, με την εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων και “πρόθυμων” πολιτικών, για να υπάρξει εξωθεσμική ανατροπή της σημερινής πολιτικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Με τη συζήτηση περί “Αποστασίας”, ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει χρόνο. Την ίδια στιγμή όμως, φέρνει προ των εθυνών του το Κίνημα Αλλαγής, επιχειρώντας να αναγκάσει τη Φώφη Γεννηματά και τους πολιτικούς συνοδοιπόρους της, να χαράξουν ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή για το μέλλον και τις επιλογές συμμαχιών που θα κάνουν.

Στην παρούσα φάση, το κεντρικό ζητούμενο του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι να φέρει το Κίνημα Αλλαγής κοντά του. Αλλά, να το απομακρύνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εδώ “δένει” τέλεια η ρητορική της “Αποστασίας”, που απευθύνεται αδιαμεσολάβητα στην ιστορική μνήμη της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας την Αποστασία του 1965, με την ανατροπή της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, που άνοιξε το δρόμο για τη στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών.

Στην ιστορική μνήμη του Κέντρου, το επώνυμο Μητσοτάκης είναι φορτισμένο με αρνητικές μνήμες από εκείνη την περίοδο, και το σενάριο το οποίο διαμορφώνει το Μέγαρο Μαξίμου “δείχνει” σε “έναν ακόμη Μητσοτάκη”, στη σημερινή συγκυρία, ως παριστάμενο στο σχετικό “κάδρο Αποστασίας”.

Με την επιλογή αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι, εκτός από τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, θα προκαλέσει ιστορική ανατριχίλα και στους Φώφη Γεννηματά και Γιώργο Παπανδρέου, δηλαδή τους κληρονόμους των δυο ιστορικότερων επωνύμων του χώρου του Κέντρου, που βρέθηκαν απέναντι στην… ηχώ του επωνύμου Μητσοτάκης.

Οι εποχές, οι συγκυρίες και οι άνθρωποι βεβαίως, αλλάζουν. Λίγα πράγματα μένουν ίδια.

Όταν ωστόσο μιλάμε για το συναίσθημα, ακόμη και τα… λίγα, μπορούν να αποδειχτούν καθοριστικά.

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής