Ο Τσίπρας ανοίγει τη συζήτηση για τις… μεθεπόμενες εκλογές

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on June 25, 2017, 9:55 am
1 sec

 

Προοδευτική διακυβέρνηση, λοιπόν… Η σχετική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε αντιδράσεις, σχόλια και συζητήσεις, για το… πού το πάει ο Πρωθυπουργός.

Αρκετοί σκέφτηκαν ότι η πρόσκληση πολιτικής και κυβερνητικής συμπόρευσης, που εκ των πραγμάτων απευθύνεται πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ, αφορά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα… ενοχλούσε φυσικά τον σημερινό Πρωθυπουργό, αντιλαμβάνεται ωστόσο και ο ίδιος ότι είναι περίπου αδύνατο να συμβεί, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει σε επίπεδο κοινωνικών αναφορών.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν ουσιαστικά ανοίγει τη συζήτηση για τις… μεθεπόμενες εκλογές. Εκείνες που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής. Και, εφόσον δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει τις προβλέψεις που εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη βέβαιο νικητή των επόμενων εκλογών, να ποντάρει στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς απέναντι στη ΝΔ, η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα.

Ο Πρωθυπουργός ποντάρει και σε ένα ακόμη δεδομένο. Η συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, που το δείχνουν με κάθε ευκαιρία. Όσο για τον ίδιο, διατηρεί την άνεση που του προσφέρει η ηλικία του, και το γεγονός ότι στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δεν βρίσκεται κάποιο ηγετικό ισοδύναμο, που θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής