Ο Τσίπρας αναζητεί νέες κοινωνικές συμμαχίες, μέσω… Συντάγματος

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 03, 2016, 10:15 am
screen-shot-2016-10-03-at-10-13-17-am

Η δημοσκόπηση της “Pubblic Issue” για την “Αυγή της Κυριακής” ήταν το τελευταίο… χτύπημα στο επικοινωνιακό imperium του Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό ωστόσο να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κινήσεων που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να είναι διορθωτικές, ώστε να αξιοποιήσει εγκαίρως τις όποιες εφεδρείες διατηρεί ακόμη σε επίπεδο κοινωνίας, και να χαρτογραφήσει τη στρατηγική ανάκαμψη της κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης φαντάζει ως ένα καλό χαρτί. Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο, δεν είμαι αρκετό. Περισσότερο ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμη περισσότερο στην επιδίωξη να δρομολογηθούν πολιτικές συμπτώσεις και συμμαχίες, στο θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Έχοντας ως παράδειγμα το επικοινωνιακό και πολιτικό αυτογκόλ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που αρνήθηκαν το καλοκαίρι να ψηφίσουν την απλή αναλογική, και μέχρι και σήμερα βρίσκονται απολογούμενοι στη δημόσια ρητορική για την εγκατάλειψη μιας εκ των πλέον σημαντικών και ιστορικών στοχεύσεων του Κέντρου και της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι, αυτή τη φορά θα βρει πρόσφορο έδαφος σε προσωπικότητες του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, της Κεντροαριστεράς, με αφορμή το Σύνταγμα.

Η Αναθεώρηση άλλωστε, έχει βαθύ πολιτικό υπόβαθρο, και ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να την αξιοποιήσει για να πάει… πιο μακριά από την άνοιξη του 2017, όταν πολλοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας για εξελίξεις.

Και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει, σε εύλογο χρόνο, να έχει οικοδομήσει τις νέες πολιτικές και, κυρίως, κοινωνικές συμμαχίες, που θα του επιτρέψουν να αντιστρέψει το σημερινό, αρνητικό για τον ίδιο και την κυβέρνησή του κλίμα.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος