Ο Τσίπρας… ακόμη πιο κοντά στο δημοψήφισμα, μετά τον ελιγμό με το ΕΣΡ

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on October 30, 2016, 9:00 pm
screen-shot-2016-10-28-at-11-27-10-am

Για έναν… περίεργο λόγο, οι περισσότεροι που επιχειρούν να αναλύσουν τις πολιτικές εξελίξεις, εστιάζουν στο ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας πρόωρες εκλογές. Ποντάροντας στο ενδεχόμενο… δεύτερου ημιχρόνου, λόγω του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που θα ισχύσει, στην περίπτωση κατά την οποία από τις πρώτες εκλογές δεν προκύψει, είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε συμπαγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ανάλυση δεν είναι λανθασμένη. Προφανώς και βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Ωστόσο, φαίνεται να ξεχνάμε ότι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν στήνει μόνο κάλπες βουλευτικών εκλογών. Στήνει και κάλπες για… δημοψηφίσματα.

Είναι λοιπόν απολύτως λογικό να συνεκτιμήσει κανείς ότι, ο Πρωθυπουργός θα έμπαινε εύκολα στον πειρασμό ενός δημοψηφίσματος, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικά εφόσον διαπιστώσει ότι, το πολιτικό κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα, και η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμμα της Αντιπολίτευσης συνεχίσουν να αρνούνται τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Κάλπες λοιπόν. Αλλά όχι… εθνικών εκλογών. Ένα δημοψήφισμα για όλα τα γούστα. Που θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει πρόσθετο πολιτικό χρόνο.

Ένα δημοψήφισμα που εκ των πραγμάτων έρχεται ακόμη πιο κοντά, μετά τον στρατηγικό ελιγμό της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος