Ο Τσίπρας έδειξε (και πάλι) ότι δεν βρίσκεται σε διάθεση ρήξης ή… εκλογών

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 16, 2016, 7:43 am
0 secs

Η στιγμή είχε τη σημειολογία της. Στον επίλογο της Συνόδου Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου και απάντησε στις ερωτήσεις τους, γνωρίζοντας πως, ό, τι έλεγε, μπορούσε να… παρεξηγηθεί.

Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στην τοποθέτησή του. Ώστε να καταστεί και πάλι απολύτως σαφές, ότι ο ίδιος δεν βρίσκεται σε διάθεση ούτε ρήξης, αλλά ούτε και εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που ανακοίνωσε, δεν εκτροχιάζουν το ελληνικό πρόγραμμα, μια εκτίμηση με την οποία συμφωνούν όπως φαίνεται και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και κορυφαίοι παράγοντες.

Έριξε και πάλι τα βέλη του κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνεχίζοντας τους υψηλούς τόνους για τον “δύσκολο” ρόλο του Ταμείου στην ελληνική κρίση, αλλά και συνολικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Και φυσικά, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα λειτουργήσει ως αφετηρία… ανακούφισης, τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για την επανένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Μάριο Ντράγκι.

Παραθυράκι εκλογών, από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, δεν προκύπτει. Παρόλο που, από τις παράλληλες κινήσεις του, είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής