Ο Τραμπ χάρισε στον Μακρόν την “ειδική σχέση” που είχαν οι ΗΠΑ με τη Βρετανία

Μάνος Οικονομίδης
Posted on July 14, 2017, 10:29 am
3 secs

 

[email protected]

 

Αν ο Στιβ Μπάνον, το πρόσωπο του κακού όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τα αμερικανικά ΜΜΕ τον κορυφαίο σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, έμεινε ενθουσιασμένος διαβάζοντας τον Πελοποννησιακό Πόλεμο δια χειρός Θουκυδίδη, είναι εύλογο και προφανές ότι η ανάγνωση των κορυφαίων στιγμών της Γαλλικής Επανάστασης, από την Πτώση της Βαστίλης μέχρι τη γκιλοτίνα, θα τον ταξίδεψε στο… επόμενο επίπεδο.

Ίσως γι’ αυτό, η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Γαλλία ήταν έμπλεη συμβολισμών και μηνυμάτων. Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ αγκάλιασε μια εκστρατεία γοητείας προς το ζεύγος Μακρόν, τον γαλλικό λαό, συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν μια καλά σχεδιασμένη απόπειρα να περάσει σε δεύτερη μοίρα η σημειολογία την οποία προσπάθησε να επιβάλει ο γαλλικός Τύπος: Το Παρίσι, ως Πόλη του Φωτός, απέναντι στον Τραμπ, ως… σκοτάδι. Ξέρετε, όπως το φως, που στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι.

Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν… απρόσμενα προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. Δεν ξέφυγε από τις σημειώσεις του, ούτε καν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν. Και, πιάνοντας το νήμα με τις σάλπιγγες της Ιστορίας, με αφορμή την επέτειο Πτώσης της Βαστίλης και έναρξης της Γαλλικής Επανάστασης, ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά… ξαναέγραψε την Ιστορία.

Χαρίζοντας στη σημερινή Γαλλία, την “ειδική σχέση” που παραδοσιακά είχαν εδραιώσει στο παρελθόν οι Αμερικανοί Πρόεδροι με τον εκάστοτε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Τραμπ θύμισε τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών, και την καθοριστική συμβολή της Γαλλίας στην Αμερικανική Επανάσταση, και τον αγώνα των ΗΠΑ κατά των Βρετανών για την Ανεξαρτησία τους.

Βλέπετε, μετά το Brexit, η Ουάσινγκτον χρειάζεται έναν ισχυρό συμμαχικό, ή έστω φιλικό πόλο στο εσωτερικό της Ενωμένης Ευρώπης, ως αντίβαρο στη Γερμανία. Και η Γαλλία με το… φωτογενές χαμόγελο του Εμανουέλ Μακρόν, κυρίως όμως με την εκκωφαντική Ιστορία και, ακόμη περισσότερο, την πιο ζωηρή και πολυσυλλεκτική κοινωνία της σύγχρονης ανθρωπότητας, αποτελεί την ιδεώδη, προφανή επιλογή.

Είναι, όπως είπε και για την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Τρονιέ ο Ντόναλντ Τραμπ… “σε πολύ καλή κατάσταση”.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας