Ο Τραμπ, ο Πενς, ο Ερντογάν και τα… χαμόγελα του Γκιουλέν

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on April 04, 2019, 4:18 pm
2 secs

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι, το σύστημα λειτουργεί όπως πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ακόμη και με έναν… μη ισορροπημένο Πρόεδρο, όπως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το παράδειγμα της ρητορικής… κακοποίησης του Ταγίπ Ερντογάν είναι εξόχως ενδεικτικό και χαρακτηριστικό. Ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σημειολογικά στην επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ, εξήγησε στον σουλτάνο ότι θα πρέπει να επιλέξει. Είτε τη Ρωσία και το πυραυλικό σύστημα-φετίχ των S-400, είτε την Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Φυσικά, δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να εκδιωχθεί η Τουρκία από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η έμμεση απειλή ωστόσο έχει τη σημασία της. Ειδικά αν προσθέσει κανείς σε αυτή τη…, βία που ασκείται στην τουρκική οικονομία από τις διεθνείς αγορές και τους Οίκους Αξιολόγησης.

Η εικόνα ενός ενδιαφέροντος και σύνθετου μωσαϊκού, συμπληρώνεται από το… χαμόγελο που ήδη μπορεί να διακρίνει κανείς στο πρόσωπο του Φετουλάχ Γκιουλέν, στη μακρινή Πενσιλβάνια.

Προ μηνών, ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτούσε την έκδοσή του. Και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν τα δεινά για την τουρκική οικονομία.

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής