Ο Τραμπ δίνει τα κλειδιά της Fed στον άνθρωπο που θα… πάρει ρεβάνς από τη Γερμανία

Μάνος Οικονομίδης
Posted on November 02, 2017, 9:30 am
9 secs

 

 

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Το 2008, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ αποφάσισε να… τινάξει στον αέρα τον υπόλοιπο πλανήτη, αφήνοντας τη Lehman Brothers να καταρρεύσει, ένας άνθρωπος κατάφερε να διατηρήσει την ακεραιότητα της διεθνούς ισορροπίας.

Ο Μπεν Μπερνάνκι, είχε διαδεχθεί στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Άλαν Γκρίνσπαν, τον “γκουρού” ο οποίος υποτίμησε τον συστημικό κίνδυνο που ερχόταν καλπάζοντας, και επέδειξε μια ιστορική και παροιμιώδη ψυχραιμία. Απέτρεψε τη διάχυση της συστημικής μόλυνσης στις ΗΠΑ, λειτούργησε ως η πιο αξιόπιστη γέφυρα εναλλαγής εξουσίας, ανάμεσα στους Προέδρους Μπους και Ομπάμα, και κράτησε τα ηνία της Fed με πρωτοφανή διορατικότητα. Εκείνος, που είχε γράψει διδακτορική διατριβή για το παγκόσμιο κραχ του 1929.

Ο μεγαλύτερος οικονομολόγος της εποχής μας, παρέδωσε το 2014 τα ηνία της Fed στη Τζάνετ Γέλεν. Τη γυναίκα… κλώνο του, που κέρδισε στον στενό κύκλο επιρροής του Μπαράκ Ομπάμα τη μάχη από τον Λάρι Σάμερς, πάλαι ποτέ Υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων του Μπιλ Κλίντον, και άνθρωπο της Wall Street.

Η Τζάνετ Γέλεν έπιασε το νήμα από εκεί όπου το άφησε ο Μπεν Μπερνάνκι, και έτσι “η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου” δεν έχασε τον βηματισμό της. Βρέθηκε ωστόσο στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να την προτείνει για μια δεύτερη θητεία, στο ξεκίνημα του 2018.

Έτσι, ο Λευκός Οίκος… ξεσκόνισε το τελευταίο διάστημα τη λίστα με τους πιθανούς διαδόχους της, με τον Ντόναλντ Τραμπ να καταλήγει στην επιλογή του Τζερόμ Πάουελ για την “πιο ισχυρή θέση στον πλανήτη”, μετά από εκείνη του… Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Ο Τζερόμ Πάουελ προέρχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, έχει ενεργό ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο της Fed από το 2012, βρίσκεται (φυσικά…) κοντά στη Wall Street, και, η επιλογή του εικονοποιεί μια ενδιαφέρουσα “πρώτη φορά”.

Από το 1979, κάθε επικεφαλής της Fed ήταν οικονομολόγος. Ο Τζερόμ Πάουελ έχει διακριθεί στις τραπεζικές επενδύσεις. Είναι δηλαδή το κατάλληλο πρόσωπο για να πάρει… ρεβάνς από τη Γερμανία, που σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ (και όχι μόνο) εκμεταλλεύτηκε τη συναινετική στάση των ΗΠΑ δια της Fed στα χρόνια της παγκόσμιας κρίσης.

 

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας