Ο Τραμπ επέλεξε για το Ανώτατο Δικαστήριο τον άνθρωπο που… θα τον σώσει από την καθαίρεση

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on July 10, 2018, 8:15 am
2 secs

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Ο 53χρονος Μπρετ Κάβανο είναι η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί πήραν ήδη… θέσεις μάχης, για τη διαδικασία διορισμού του.

Ο Κάβανο είναι ένα συντηρητικός δικαστής, προερχόμενος από το Εφετείο των ΗΠΑ, με θητεία στο παρελθόν στη διακυβέρνηση Μπους, ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στη δίωξη του Μπιλ Κλίντον.

Με την επιλογή του, και τους επαίνους που του αφιέρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στη σύντομη τελετή ανακοίνωσης στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το Οβάλ Γραφείο επιχειρεί αυτό που.. όλοι φοβούνταν.

Να αντικαταστήσει τον αμερόληπτο δικαστή Άντονι Κένεντι, με μια συντηρητική προσωπικότητα, που θα αλλάξει υπέρ των Ρεπουμπλικανών την ισορροπία δυνάμεων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ήδη, οι Δημοκρατικοί είναι… στα κάγκελα, και ξεκίνησαν καμπάνια στα social media, προκειμένου να μπλοκάρουν τον διορισμό του, ενώ αρκετοί θυμίζουν τις σκληρές θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του Obamacare.

Πάνω από όλα ωστόσο, οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζουν ότι, στο πρόωπο του Μπρετ Κάβανο, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου βρίσκει έναν μελλοντικό σύμμαχο, στην περίπτωση που κινηθούν διαδικασίες για την… καθαίρεσή του από την Προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Μπρετ Κάβανο έχει εκφραστεί στο παρελθόν κατά τέτοιων θεσμικών πρακτικών, υποστηρίζοντας ότι δεν ενδυναμώνουν, αλλά μάλλον αποδυναμώνουν την αμερικανική Δημοκρατία.

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής