Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει για το… φως. Και περιγράφει τον Τραμπ ως “σκοτάδι”

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on October 08, 2017, 1:49 pm
3 secs

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

Την προαιώνια μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι επιχείρησε να επικαιροποιήσει ο Τζο Μπάιντεν, με φόντο την έντονη φημολογία για ζωηρό ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ το 2020.

 

Ο Αμερικανός πρώην Αντιπρόεδρος και… πολιτικό ταίρι του Μπαράκ Ομπάμα για 8 ολόκληρα χρόνια, δεν έθεσε, μετά από πιέσεις που του άσκησε ο Ομπάμα, υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2016, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φιλοδοξίες της Χίλαρι Κλίντον.

Το αποτέλεσμα ήταν να εκλεγεί στην Προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, και σήμερα ο Τζο Μπάιντεν να φαντάζει ως η φωνή της λογικής και του ρεαλισμού, για μια Αμερική η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει τους εσωτερικούς κοινωνικούς διχασμούς της, και να ξαναβρεί τα πατήματά της στον σύγχρονο κόσμο.

 

 

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τον ενδιαφέρει η διεκδίκηση του Λευκού Οίκου το 2020. Συνεργάτες του, από την πλευρά τους, το αφήνουν ανοικτό. Τα ΜΜΕ, το θεωρούν περίπου δεδομένο. Και βάζουν από τώρα τα σχετικά στοιχήματα, ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αναμετρηθεί με τον Μπέρνι Σάντερς για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Μέχρι τότε πάντως, ο Τζο Μπάιντεν φροντίζει να… θυμίζει στους Αμερικανούς την ύπαρξή του. Όπως έκανε με την πρόσφατη ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, όταν μίλησε για τους “σκοτεινούς καιρούς” στους οποίους έχουν εισέλθει οι ΗΠΑ, στα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Επισημαίνοντας ότι, η υπερδύναμη θα πρέπει να ξαναβγεί και πάλι στο… φως. Που, προφανώς, μπορεί να εκφράσει καλύτερα ο ίδιος.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος