Ο τελευταίος “πυροβολισμός” του συστήματος κατά του Φιγιόν

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on March 14, 2017, 8:10 pm
1 sec

Από την εποχή που ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να κάνει την… επανάστασή του, και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, ιδρύοντας το δικό του κόμμα, ήταν προφαμές ότι το σύστημα του γαλλικού κατεστημένου είχε επιλέξει τον εκλεκτό του. Τον άνθρωπο που θα έπρεπε να σταματήσει τη Μαρίν Λεπέν.

Για να ευδοκιμήσει ωστόσο το σχέδιο, έπρεπε να παραμεριστεί ένα βασικό εμπόδιο: Ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς. Δηλαδή, ο Φρανσουά Φιγιόν, που κατάφερε να παραμερίσει, μάλλον απρόσμενα, στην εσωκομματική μάχη των Ρεπουμπλικανών, τον Αλέν Ζιπέ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο πάλαι ποτέ πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Παδιείας της Γαλλίας, είχε το προφίλ του ανθρώπου τον οποίο δεν μπορούσε να νικήσει ο Μακρόν. Και έτσι… ήρθαν τα σκάνδαλα.

Η πολιτική εκτέλεση του Φρανσουά Φιγιόν ωστόσο, δεν είχε μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα που προσδοκούσε το σύστημα, καθώς ο κεντροδεξιός πολιτικός επέδειξε εντυπωσιακές αντοχές στο εκλογικό σώμα, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν περίπου 20%, δηλαδή λίγο πιο κάτω από το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Έτσι, σήμερα ήρθε ο τελευταίος “πυροβολισμός” του συστήματος, με τον Φρανσουά Φιγιόν να τελεί επίσημα υπό έρευνα για πιθανή κατάχρηση δημοσίων πόρων, όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι εισαγγελικές αρχές.

Θα καταφέρει ο Φρανσουά Φιγιόν να επιβιώσει; Εξαιρετικά δύσκολα πλέον. Επειδή ωστόσο η πολιτική Ιστορία της Γαλλίας είναι έμπλεη παραδειγμάτων σκανδάλων, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της παράμετρης απώλειας. Αντί να ωφεληθεί από την “εκτέλεση” Φιγιόν ο Μακρόν, να βγει τελικά κερδισμένη η Μαρίν Λεπέν.

Και να πατήσει στο κύμα της απόλυτης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Γιατί, τα δικά της σκάνδαλα δεν την έχουν επηρεάσει, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις.

 

 

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος