Ο Σόιμπλε ξέρει ότι το ΔΝΤ θα… υποκύψει στον εκβιασμό του

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 12, 2016, 6:48 am
1 sec

screen-shot-2016-10-12-at-6-46-43-am`

Η σιγουριά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις εξελίξεις, είναι παροιμιώδης… Σε αντίθεση ωστόσο με εκείνους που είναι… εκ πεποιθήσεως αισιόδοξοι για τη ζψή και το μέλλον, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ανήκει σε μια άλλη κατηγορία.

Ο Δρ. Σόιμπλε, όπως τον αποκαλούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης φροντίζει να διαμορφώνει ο ίδιος το μέλλον. Που αφορά τον ίδιο, τη Γερμανία και συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την Ελλάδα και το πρόγραμμα του Μνημονίου να αποτελεί κεντρικό στοιχείο του ευρύτερου μωσαϊκού.

Στο πλαίσιο της επίδειξης δύναμης των τελευταίων ημερών, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όρισε ουσιαστικά την ατζέντα για το ελληνικό ζήτημα, βάζοντας στ γωνία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προσπερώντας τις προτροπές του αμερικανικού παράγοντα για γρήγορη τακτοποίηση του θέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός “τσάρος” της οικονομίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα του Μνημονίου, και μάλιστα θα καταβάλει δόση εντός του 2016.

Ξέρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάτι που… δεν γνωρίζουμε απόλυτα όλοι οι υπόλοιποι. Όχι και τόσο. Απλώς, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έχει… ζυγίσει τις αντοχές του ΔΝΤ και του αμερικανικού παράγοντα στο power game των τελευταίων ετών με το Βερολίνο. Και γνωρίζει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, και μέχρι που… να μην φτάσουν.

Ποιός θα ξεχάσει την ιστορική προτροπή του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να… δώσει η Ουάσινγκτον στις Βρυξέλλες το Πουέρτο Ρίκο, και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σειρά της να… παρκάρει την Ελλάδα μας στη ζώνη ευθύνης της Αμερικής, ώστε να πληρώνει ο Λευκός Οίκος τη διάσωση της Αθήνας.

Ο… εκβιασμός για τον εξοβελισμό της Ελλάδας είναι διαρκής. Και, η άλλη πλευρά… τσιμπάει πάντα.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής