Ο Στουρνάρας στο κάδρο της “οικογενειακής φωτογραφίας” της χρεοκοπίας

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on July 29, 2016, 10:12 am
13663057_12169721.limghandler

Δεν περιμέναμε φυσικά τον Νίκο Παππά να “δείξει” τον Γιάννη Στουρνάρα, για να θυμηθούμε τον διαχρονικά “περίεργο”  ρόλο του σημερινού κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Δεν αμφισβητεί κανείς τις τεχνοκρατικές ικανότητες του Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό όμως ήταν πάντα. Τεχνοκράτης. Και σε αυτόν τον ρόλο έπρεπε να περιοριστεί. Όχι να γίνει πολιτικός. Πολύ περισσότερο να… παραγοντίζει.

Ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κατηγορείται ότι επιχειρεί να δικαιώσει την πολιτική του ως Υπουργός Οικονομικών της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα, θέλει να διαγράψει τις δικές του ευθύνες για μια σειρά από αστοχίες εκείνης της περιόδου, που δεν επέτρεψαν στις θυσίες των Ελλήνων να πιάσουν τόπο, και είχαν ως πρακτικό αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την επέλαση του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή ωστόσο είναι η πρώτη ανάγνωση του “δράματος Στουρνάρα”. Στην πραγματικότητα, ο Γιάννης Στουρνάρας λειτουργεί και σήμερα ως “άνθρωπος του Σημίτη”. Και μάλιστα, από εκείνους που κατάφεραν να επιβιώσουν της… σφαγής των “ορφανών” του… καταλληλότερου, και να διεκδικήσουν κεντρικούς ρόλους στον δημόσιο βίο στα χρόνια που ακολούθησαν, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Η περίοδος Σημίτη, μαύρη και μοιραία για την Ελλάδα, είναι αυτή που επαναφέρει στη μνήμη η φιγούρα του Γιάννη Στουρνάρα. Από την εποχή του πλιάτσικου στο Χρηματιστήριο, μέχρι την είσοδο στην ΟΝΕ με “πειραγμένα” στοιχεία, τις υπερτιμολογήσεις δημοσίων έργων και την… απαλλοτρίωση της χώρας με την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όλα αυτά, φυσικά και… δεν ήταν “μακέτο”. Ούτε οι ευθύνες του Γιάννη Στουρνάρα είναι. Γι’ αυτό και ο ρόλος του σημερινού διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο κάδρο της “οικογενειακής φωτογραφίας” της χρεοκοπίας της Ελλάδας, είναι κεντρικός.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος