Ο Στουρνάρας ξαναφοράει το κοστούμι του… “επόμενου πρωθυπουργού”

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on September 29, 2017, 10:04 am
1 sec

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, φανατικός του… ωμού κυνισμού, τον είχε καλέσει να αποφασίσει “αν θα παραμείνει υπάλληλος, ή θα γίνει πρωθυπουργός”. Προφανώς και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν αισθάνεται υπάλληλος. Μέσα του ωστόσο, η φιλοδοξία του να γίνει κάποια στιγμή ο… νόμιμος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, παραμένει ζωντανή και ζωηρή.

Με αφορμή την ομιλία που εκφώνησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, τα συστημικά ΜΜΕ εντόπισαν και ανέδειξαν τα σημεία που τον διαφοροποιούν από την κυβέρνηση. Σημεία που κατά ένα μεγάλο μέρος τσαλακώνουν, αν δεν αποδομούν πλήρως το κεντρικό αφήγημα του σημερινού Μεγάρου Μαξίμου, για έξοδο από την κρίση και απαλλαγή από τον ζυγό των Μνημονίων, μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Είτε είναι (απολύτως) έτσι, είτε όχι, είναι αλήθεια ότι η σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχτηκε σε… άβολη και αμήχανη. Την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε μπει στο στόχαστρο σκληρής κριτικής από την πλευρά της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πατούσε πάνω στο σχετικό κλίμα οργής για την κυβέρνηση και τον “τσάρο”, που ήταν ιδιαίτερα έντονο στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια, ως Πρωθυπουργός πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απομάκρυνε τον Γιάννη Στουρνάρα από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αξιοποίησε το δικό του δίκτυο γνωριμιών και… παρασκηνίου στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) την περίοδο της… μοιραίας διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, και μετά τη νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015, οι δυο άνδρες κατάφεραν να βρουν ένα μόνιμο πλαίσιο “εγκάρδιας συνεννόησης”.

Ο Γιάννης Στουρνάρας βέβαια, παραμένει μια σταθερά του “συστήματος”. Ίσως και η χρυσή εφεδρεία του “συστήματος”. Στο πρόσωπό του άλλωστε, πολλοί “συστημικοί” βλέπουν τον επόμενο πρωθυπουργό, εφόσον οι εκλογές που έρχονται δεν δώσουν καθαρή πολιτική λύση (δηλαδή αυτοδυναμία Μητσοτάκη), και απαιτηθούν συνεργατικά σχήματα, που παραδοσιακά συνοδεύονται από “τρίτη λύση” στο αξίωμα με δικαίωμα υπογραφής για τη χώρα.

Υπάρχει φύσικα πάντοτε και ο χώρος της Κεντροαριστεράς. Πληθυντικός, σύνθετος και σε διαρκή κινητικότητα. Στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα, βλέπουν διαρκώς τον φυσικό ηγέτη τους, στελέχη με αναφορά στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, που σήμερα πιθανολογούν ότι θα εκφραστούν δια τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επειδή… δεν υπάρχει Στουρνάρας. Αν προκύψει Στουρνάρας, αλλάζουν τα πράγματα. Και με την παρέμβασή του στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πρόβαρε ξανά το κοστούμι του “επόμενου πρωθυπουργού”.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής