Ο Στέφανος Μάνος επιμένει να μην καταλαβαίνει ότι… υπάρχουν άνθρωποι (που πρέπει να ζήσουν)

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on February 07, 2017, 8:34 am

Η πολιτική συμπόρευση της Νέας Δημοκρατίας με τη διαχρονικά “τοξική” Δράση, του Θόδωρου Σκυλακάκη, του Στέφανου Μάνου και της Μιράντας Ξαφά, προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις, και άνοιξε πολλαπλά μέτωπα στο εσωτερικό της μεγαλύτερης παράταξης της Κεντροδεξιάς.

Ο λόγος εξαιρετικά απλός, και όχι τόσο επειδή τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν μακρά διαδρομή πολεμικής προς την Κεντροδεξιά αλλά και προσωπικά απέναντι σε δυο πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο βασικός λόγος αφορά στην ελιτίστικη προσέγγιση της πραγματικότητας που έχουν στελέχη με νεοφιλελεύθερες νοοτροπίες, και τους εμποδίζει να βλέπουν την… κανονική πραγματικότητα. Να προσεγγίζουν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα λόγω των Μνημονίων, με όρους κοινωνικής συνοχής και αληλεγγύης. Με όρους κατανόησης για όσους δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Και όσο περνάει ο καιρός γίνονται περισσότεροι.

Γι’ αυτό τα στελέχη της Δράσης περιγράφονται ως… εκλογοαπωθητικά. Διώχνουν πολίτες με φόντο μια εκλογική αναμέτρηση. Προκαλούν αντιδράσεις, που τις περισσότερες φορές φτάνουν στα όρια της οργής. Και δεν… κρύβονται, για τις ακραίες και εξωπραγματικές θέσεις τους.

Ο Στέφανος Μάνος για παράδειγμα έκανε μια… επική ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, μιλώντας για συντάξεις… 700 ευρώ, αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ, και άλλα χαριτωμένα, που φυσικά δεν συνάδουν με την βιωσιμότητα της κοινωνίας.

Δηλαδή, ο γνωστός πολιτικός, που το 2004 έφτασε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, παραδομένος στο πάθος του κατά του Κώστα Καραμανλή, και την περίοδο 1990-93, μαζί με την εξίσου μοιραία και “τοξική” Μιράντα Ξαφά, είχαν οδηγήσει σε πολιτική καταστροφή τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τις ανεφάρμοστες οικονομικές θεωρίες τους, εμφανίζεται μέχρι και σήμερα να αρνείται τα… βασικά.

Επιμένει να μην καταλαβαίνει ότι, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο μια κλειστή ελίτ, που έχει τις καταθέσεις της στο εξωτερικό, και… κερνάει εις υγείαν των κορόιδων. Δηλαδή του υπόλοιπου λαού, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, λόγω της φτωχοποίησης στην οποία οδηγήθηκε μέσω των Μνημονίων.

Ο Στέφανος Μάνος επιμένει να μην καταλαβαίνει ότι… υπάρχουν άνθρωποι. Που πρέπει να ζήσουν. Δεν αποτελεί ανεκτή πολιτική και οικονομική επιλογή το να τους… αυτοκτονήσουμε.

ΥΓ: Διαβάστε την… επική ανάρτηση του Στέφανου Μάνου στο Facebook, και… κλάψτε ελεύθερα.

“Ερωτούν και ξαναρωτούν οι δημοσιογράφοι….”και σεις τι θα κάνατε;” Για το “αφορολόγητο” και τις συντάξεις. Αλλά απάντηση δεν παίρνουν και ξαναρωτούν.
Και για τα δύο θέματα “αφορολόγητο” και συντάξεις έχω γράψει επανειλημμένως. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ούτε γνωρίζω τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και των δανειστών. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να λειτουργεί στο σκοτάδι μακριά από τα μάτια τρίτων που ίσως θα την επέκριναν.
Πάντως στο ερώτημα “και σεις τι θα κάνατε;” θα απαντούσα ως εξής:
1. Αφορολόγητο. Το αφορολόγητο είναι σήμερα 9.000€. Αν κερδίζεις περισσότερα φορολογείσαι με κλίμακα που αρχίζει με 22%. Δηλαδή αν το εισόδημα σου είναι 11.000€, αφαιρείς το αφορολόγητο των 9.000€ και φορολογείσαι με 22% για 2.000€. Πληρώνεις δηλαδή 440€ για εισόδημα 11.000€. Το αφορολόγητο των 9.000€ επιτρέπει σε περισσότερο από τα μισά Ελληνικά νοικοκυριά να μη πληρώνουν φόρο εισοδήματος διότι το εισόδημα τους είναι μικρότερο. Στην Ελλάδα ο φόρος εισοδήματος βαρύνει το 40-45% του πληθυσμού. Κόντρα στο Σύνταγμα, κόντρα στην Ευρωπαϊκή πρακτική. Σε καμιά άλλη χώρα δεν υπάρχει αυτή η μονομέρεια της επιβάρυνσης. Υποστηρίζω λοιπόν ως κίνηση σωστή, ως κίνηση δικαιοσύνης, ως κίνηση ορθολογισμού, τον περιορισμό του αφορολόγητου στις 5.000€ ή και χαμηλότερα έτσι ώστε να συμμετέχει στο φόρο εισοδήματος τουλάχιστον το 80% των νοικοκυριών. Παράλληλα όμως με τη μείωση του αφορολόγητου υποστηρίζω την καθιέρωση μειωμένου συντελεστή φορολογίας 7% αντί για 22% για τα χαμηλά εισοδήματα μέχρι 10.000€. Στο αρχικό παράδειγμα εισοδήματος 11.000€ ο φόρος εισοδήματος που θα αντιστοιχούσε σύμφωνα με την πρόταση είναι: 5.000€ προς 7% δηλαδή 350€ συν 1.000€ προς 22% 220€. Σύνολο 570€ αντί για 440€.
2. Συντάξεις. Ότι και αν λέει ο κ. Κατρούγκαλος και οι όμοιοι του, αντιλαμβάνομαι και ελπίζω να αντιλαμβάνονται όλοι ότι το ασφαλιστικό δεν “βγαίνει”. Έχει αναλάβει υποχρεώσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει. Ούτε με μαγικά. Τι πρέπει να γίνει; Λογικά; Να μην αναλαμβάνονται νέες υποχρεώσεις που δεν μπορούν να εκπληρωθούν. Σκεφτείτε! Κάθε φορά που η κυβέρνηση συνταξιοδοτεί πρόωρα κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος για να μη το απολύσει, αναλαμβάνει (με τα δικά μας λεφτά) να πληρώνει μια ακριβή σύνταξη για 30 ή περισσότερα χρόνια! Εδώ που φθάσαμε μια είναι η λύση: Η εφαρμογή της πρότασης μου για μια σύνταξη 700€ για όποιον/α συμπληρώσει το 67 έτος. Η σύνταξη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό και δεν θα προϋποθέτει εισφορές. Ούτε του εργαζόμενου, ούτε του εργοδότη. Όποιος επιθυμεί μεγαλύτερη ή καλύτερη συνταξιοδοτική κάλυψη θα μπορεί να καταφύγει σε εξειδικευμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές. Η κατάργηση των εισφορών θα προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ στην αγορά. Η πρόταση είναι απλή και σε αντίθεση με τις πολύπλοκες άλλες, ΒΓΑΙΝΕΙ. Βγαίνει το 2017 και κάθε χρόνο μετά. Πολλοί θα στενοχωρηθούν με την προτεινόμενη λύση, κυρίως διότι δεν μπορούν να δουν τι θα υποστούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Ένα τελικό σχόλιο και για τις δύο παρεμβάσεις. Λέγεται ότι προορίζονται για το 2018 και μετά. Εγώ θα τις εφάρμοζα αμέσως. Από το 2017″.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος