Ο “σκηνοθέτης” μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας (και όχι μιας… γερμανικής Ευρώπης)

Μάνος Οικονομίδης
Posted on July 01, 2017, 6:38 pm
2 secs

[email protected]

Καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέβαλαν σήμερα τα σέβη τους στη μνήμη του Χέλμουτ Κολ, αξίζει να κοντοσταθούμε σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα πτυχή της προσωπικότητας του Καγκελάριου της Επανένωσης.

Ο Χέλμουτ Κολ δεν ξέχασε να είναι… Γερμανός, φρόντισε ωστόσο πάνω και πέρα από όλα να είναι Ευρωπαίος. Επηρεασμένος ενδεχομένως από τον εμβληματικό Φρανσουά Μιτεράν, κατανόησε εγκαίρως την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή Γερμανία. Αντί να παλεύει νυχθημερόν για μια… γερμανική Ευρώπη, όπως βιώνουμε τα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης, με “σκηνοθέτες” την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ειρηνική επανάσταση του Χέλμουτ Κολ, είχε ως αφετηρία τη διόρθωση της νοοτροπίας της κοινωνίας της οποίας κλήθηκε να ηγηθεί. Στα δικά του χρόνια, η Γερμανία ήταν περισσότερο μετριοπαθής και… χαμηλοβλεπούσα, κατανοώντας τις ιστορικές φορτίσεις του παρελθόντος ρόλου της, και διαβλέποντας ότι θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί πληθυντικά, μέσα από μια πανίσχυρη Ενωμένη Ευρώπη.

Η κληρονομιά της εποχής του Χέλμουτ Κολ φυσικά, ήταν η αλλαγή προτεραιοτήτων από την Άνγκελα Μέρκελ. Μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων, που ως ένα σημείο εξηγεί γιατί η νέα μεγάλη πατρίδα μας, η κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, εξακολουθεί να υποφέρει από μια μεγάλη, σύνθετη, βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση, σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξή της.

Είναι η οπτική γωνία από την οποία προσεγγίζει κανείς την πραγματικότητα. Δυστυχώς για όλους μας, το υπόδειγμα ηγεσίας του Χέλμουτ Κολ είναι σήμερα χαμένο κάπου… στη μετάφραση.

 

 

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας