Ο Σαρκοζί αλλάζει ατζέντα, για να κερδίσει τον Ζιπέ, και μετά τη Λεπέν

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 23, 2016, 9:37 am
4 secs

 

sarko

[email protected]

Η επιστροφή του “ασώτου” της γαλλικής πολιτικής, δεν θα μπορούσε παρά να περνάει μέσα από το μονοπάτι των social media, το μετερίζι δηλαδή που απογειώνει ή καταστρέφει σταδιοδρομίες.

Ο Νικολά Σαρκοζί επέλεξε το Twitter, για να ανακοινώσει αυτό που γνώριζαν όλοι, την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Γαλλίας στις προεδρικές εκλογές του 2017. Το δημοφιλές κοινωνικό μέσο άλλωστε ήταν εκείνο που τον στήριξε από την αρχή της στρατηγικής επανόδου του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, αρχικά με την υπέρβαση της σκανδαλολογίας που τον συνόδευε, και στη συνέχεια με τη δημιουργία των Ρεπουμπλικανών, ενός κόμματος-ταυτότητα μιας Κεντροδεξιάς που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις.

Ο “Σαρκό” βεβαίως δεν θυμίζει σήμερα σε τίποτα το θυελλώδες ταλέντο που, από το 2005 μέχρι το 2007, κατάφερε να κερδίσει την καρδιά της γαλλικής κοινωνίας και την Προεδρία της χώρας, υπερνικώντας τα εμπόδια των Ζακ Σιράκ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σε εσωκομματικό και εθνικό επίπεδο αντίστοιχα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν προελαύνει για το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ο Φρανσουά Ολάντ φλερτάρει με ένα αρνητικό ιστορικό αποτύπωμα, την πιθανότητα να είναι ο μόνος εν ενεργεία Πρόεδρος που δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την επανεκλογή του. Στην Κεντροαριστερά δεν υπάρχει κάποιο ορατό μέγεθος που θα συγκινούσε και επαρκές μέρος των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς, για να σταματήσει την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Και στην Κεντροδεξιά, ο Σαρκοζί έχει να προσπεράσει τις υποψηφιότητες του Αλέν Ζιπέ και του Φρανσουά Φιγιόν.

Ειδικά ο Ζιπέ, προβάλλει σήμερα ως το απόλυτο φαβορί, για να κερδίσει το χρίσμα της Κεντροδεξιάς, και σε μια αναμέτρηση δεύτερου γύρου με αντίπαλο τη Μαρίν Λεπέν, να έχει αξιοπρεπείς πιθανότητες επικράτησης, συσπειρώνοντας γύρω του πολίτες και από τους δυο πόλους του πολιτικού φάσματος.

Ο δρόμος του Σαρκοζί λοιπόν, δεν είναι εύκολος. Το γνωρίζει και ο ίδιος. Και επιχειρεί ένα αναπόφευκτο rebranding. Αλλάζει ο ίδιος, για να πείσει τους Γάλλους ότι άλλαξε. Και να τους πείσει έτσι να τον εμπιστευούν ξανά, για να αλλάξει τη Γαλλία. Μια Γαλλία σε κρίση ασφάλειας και προτεραιοτήτων, που δοκιμάζει τα όρια του ηθικού πλουραλισμού μιας κοινωνίας η οποία κουβαλάει το ιστορικά μη συγκρίσιμο φορτίο των επιγόνων της Γαλλικής Επανάστασης.

Η ατζέντα αλλαγής που επιλέγει ο Νικολά Σαρκοζί, εστιάζει σε αρχές, περισσότερο από προτάσεις. Αν και ο ίδιος σεργιάνισε στην κορύφωση της προσωπικής διαδρομής του ως πολιτικός των λύσεων, σήμερα μοιάζει να διεκδικεί τον ρόλο του επανιδρυτή της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ώστε να τη θωρακίσει απέναντι στην ανασφάλεια που προκαλεί η θρησκευτική και ιδεολογική τρομοκρατία, και να της δώσει κίνητρο να αποτελέσει και πάλι το φυσικό αντίβαρο, αν όχι ισοδύναμο της Γερμανίας, σε επίπεδο πολιτικής ηγεμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεωρητικά, ο Νικολά Σαρκοζί έχει μπροστά του επαρκές χρονικό διάστημα για να ξεδιπλώσει τη νέα ατζέντα του. Και να διεκδικήσει να ξανακερδίσει την καρδιά των Γάλλων. Πρακτικά, κάθε μέρα που περνάει χωρίς ο Σαρκοζί να… ξεσκουριάζει, η Μαρίν Λεπέν έρχεται όλο και πιο κοντά στην Προεδρία της χώρας που έζησε μια επανάσταση συνειδήσεων. Και μια τέτοια εξέλιξη, θα προσφέρει αφόρητο σκανδαλισμό στην Ιστορία.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας