Ο Σάλλας “αδειάζει” τον Στουρνάρα για την προληπτική γραμμή, και του προσάπτει (εμμέσως) απόπειρα… πολωνοποίησης της Ελλάδας

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on March 05, 2018, 5:20 pm
0 secs

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Η έννοια της “πολωνοποίησης” της Ελλάδας, ήρθε πολύ πρόσφατα στο προσκήνιο, όταν η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για σχετική απόπειρα, μέσω της προσπάθειας ελέγχου της Δικαιοσύνης.

Η σχετική αποκρουστική για τις σύγχρονες Δημοκρατίες αποστροφή, επιστρέφει με… θέρμη, αυτή τη φορά με οικονομικό αποτύπωμα, “κατήγορο” τον Μιχάλη Σάλλα, και “κατηγορούμενο” τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκεται σε διαρκή παρασκηνιακή κόντρα με την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, και είναι ο “σημαιοφόρος” της άποψης ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει μια προληπτική γραμμή στήριξης ενόψει της εξόδου του Αυγούστου από τα Μνημόνια, μια προοπτική που απορρίπτει χωρίς συζήτηση η κυβερνητική πλευρά, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν ενός είδους νέο Μνημόνιο. Και φυσικά, μέτρα και δεσμεύσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας και η σύζυγός του, βρίσκονται την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, για μια σειρά από υποθέσεις, με αποτέλεσμα ο, πάλαι ποτέ διευθυντής του γραφείου του Γιάννου Παπαντωνίου και στη συνέχεια μέλος της “ομάδας Σημίτη”, να μην κρύβει τον εκνευρισμό του, όπως φάνηκε με την αποστροφή του “λυπάμαι για τη χώρα” στους Δελφούς, στην οποία απάντησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, συστήνοντάς του να… “λυπάται για τα δεινά που προκάλεσε στην κοινωνία η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών”.

Σήμερα, τον Γιάννη Στουρνάρα βάζει απέναντί του ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τάσσεται κατά της προοπτικής προληπτικής γραμμής, με άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου και εξηγεί επαρκώς την επιχειρηματολογία περί της αναγκαιότητας “καθαρής εξόδου”.

Το… υστερόγραφο του Μιχάλη Σάλλα ωστόσο κρύβει την είδηση περί απόπειρας… πολωνοποίησης της Ελλάδας, αν κυριαρχήσει το πνεύμα Στουρνάρα.

“Υ.Γ Προληπτική πιστωτική γραμμή με λήξη προγράμματος έχει ζητήσει και λάβει μόνο μία χώρα, έναντι όλων των άλλων που ήταν σε πρόγραμμα, η Πολωνία. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 και αξίζει να σημειωθεί πως η γραμμή αυτή παραχωρήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βεβαίως μία κρίσιμη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός πως η χώρα ήταν και παραμένει εκτός ευρώ. Ο νοών νοείτο».”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Σάλλας.

Και το μυαλό όλων πήγε στον Γιάννη Στουρνάρα.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής