Ο Σάκης Μουμτζής μιλάει στα “Υστερόγραφα”: Ο πολιτικός που πλανάται, οδηγεί τη χώρα του στην καταστροφή

Υστερόγραφα Team
Posted on December 10, 2016, 6:43 pm

 

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Η. Μίχo

Η γραφίδα του είναι δυναμική και οι πολιτικές του αναλύσεις εύστοχες. Λέει και γράφει την άποψή του ευθέως, δίχως να διστάζει να στεναχωρήσει είτε τους πολιτικούς του “συντρόφους”, είτε τους  “πολέμιους”. Αντιστρατεύεται τα “στρογγυλέματα” και κάθε πομφόλυγα πολιτικής ορθότητας. Σπούδασε νομική, στην πόλη όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει ακόμη, την Θεσαλλονίκη, χωρίς ωστόσο ν’ ακολουθήσει το επάγγελμα. Tα τελευταία χρόνια, εκτός από την αρθρογραφία σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ασχολείται και με την συγγραφή. Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα συγγραφική του δουλειά.

Ο λόγος για τον Σάκη Μουμτζή, ο οποίος την προσεχή Τρίτη (13/12, 19:30) παρουσιάζει το τρίτο του βιβλίο, με τίτλο “ΣΥΡΙΖΑ-Απάτες και αυταπάτες”. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, ενώ πέραν του συγγραφέα, για το ανάγνωσμα θα μιλήσουν: ο αντιπρόεδρος και βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και ο δημοσιογράφος Θανάση Μαυρίδης. Με αφορμή την επικείμενη “πρώτη” του νέου του βιβλίου, ο συγγραφέας/αρθρογράφος μιλά στα Υστερόγραφα για το πόνημά του και παράλληλα σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα.

Ερωτόμενος για το τι είναι χειρότερο μεταξύ απάτης και αυταπάτης στην πολιτική, επιλέγει τη δεύτερη, τονίζοντας ότι “ο πολιτικός που πλανάται οδηγεί την χώρα του στην καταστροφή”. Ξεκαθαρίζει ακόμα, ότι μέσω των βιβλίων του, αντιμετωπίζει την αριστερά “στο ιδεολογικό, στο πολιτικό και στο ηθικό επίπεδο, χωρίς φορτίσεις”. Επιπλέον, καταλογίζει ευθύνες και σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς όπως υπογραμμίζει “εξέθρεψαν τον κρατισμό και καλλιέργησαν την διαφθορά και την διαπλοκή”. Σχετικά με τον αν διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις ενόψει, σημειώνει ότι μετά “την παραχολογία του πρωθυπουργού διανύουμε προεκλογική περίοδο. Τέλος, αναφέρεται στο επόμενο βιβλίο του, το οποίο θα αφορά την μετεμφυλιακή περίοδο, 1950-1967.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Σάκη Μουμτζή στα Υστερόγραφα:

-Τι είναι χειρότερο: η απάτη ή, η αυταπάτη;

“Φυσικά η αυταπάτη. Οταν ένας πολιτικός εξαπατά τον λαό υποσχόμενος τα ανέφικτα, όταν ανέλθει στην εξουσία επειδή γνωρίζει πως τα όσα υποσχέθηκε δεν εφαρμόζονται, θα προσαρμόσει την πολιτική του στους εφικτούς, στους ρεαλιστικούς στόχους. Αυτός που αυταπατάται, είναι επικίνδυνος γιατί πιστεύει στους μαξιμαλιστικούς στόχους που βάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πως μπορούσε να αλλάξει την Ευρώπη, με την γνωστή κατάληξη. Ο πολιτικός απατεώνας δεν προξενεί οικονομική και πολιτική ζημία στην πατρίδα του, παρά μόνον ηθική. Ο πολιτικός που πλανάται οδηγεί την χώρα του στην καταστροφή”.

-Ποιο σημείο του βιβλίου σας θεωρείτε πιο σημαντικό;

“Εχω κάποια άρθρα στα οποία περιγράφω με ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί. Ενα από αυτά είναι το “εύχομαι να διαψευσθώ” που το έγραψα στις 26 Ιανουαρίου 2015, την επαύριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ”.

-Πάντως, και τα τρία σας βιβλία αφορούν την ελληνική αριστερά. Δεδομένου ότι στο παρελθόν έχετε διατελέσει μέλος της, εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι στα αναγνώσματά σας υπολανθάνει ένα συναίσθημα προς αυτή. Ισχύει κάτι τέτοιο;

“Κανένα συναίσθημα. Και τα τρία βιβλία μου, κάνουν μια ψυχρή αποτίμηση συγκεκριμένων ιστορικών περιόδων. Τα δύο πρώτα είναι ιστορικά, το τρίτο είναι μια συλλογή άρθρων γνώμης. Ενα άρθρο γνώμης, εξ ορισμού, είναι υποκειμενικό. Φέρει την άποψη του συγγραφέα. Επειδή, εξ ιδιοσυγκρασίας, δεν στρογγυλεύω τον λόγο μου, πολλές φορές αυτός είναι οξύς και αιχμηρός. Δεν είναι όμως συναισθηματικός. Την Αριστερά την αντιμετωπίζω στο ιδεολογικό, στο πολιτικό και στο ηθικό επίπεδο, χωρίς φορτίσεις”.

-Αν σας δινόταν η ευκαιρία, ποιον πολιτικό από τον ΣΥΡΙΖΑ θα καλούσατε στην παρουσίαση του βιβλίου σας;

“Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο Κυρίτσης. Πιθανόν και ο Φίλης”.

-Να επιστρέψουμε στα του βιβλίου. Καίτοι ο ΣΥΡΙΖΑ με ιδιόμορφους χειρισμούς και ανούσιες διαπραγματεύσεις φόρτωσε στην χώρα ένα ακόμα μνημόνιο, με τη συγκατάθεση βεβαιώς της φιλοευρωπαικής αντιπολίτευσης, τα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία δεν εμφανίστηκαν την 26η Ιανουρίου 2015. Ποιες ευθύνες αναλογούν στα κόμματα που κυβέρνησαν στην προ-ΣΥΡΙΖΑ εποχή;

“Οι ευθύνες των αστικών κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, είναι σημαντικότατες. Εξέθρεψαν τον κρατισμό και καλλιέργησαν την διαφθορά και την διαπλοκή, που καταργεί κάθε έννοια ανταγωνισμού. Βέβαια και η Αριστερά συμμετείχε και αυτή στην εξουσία καθώς ήλεγχε συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους, κι έτσι στο μέτρο των δυνάμεων της ήταν συνυπεύθυνη για τα όσα έγιναν”.

-Διαβλεπετε πολιτικές εξελίξεις ενόψει;

“Νομίζω, μετά την παροχολογία του πρωθυπουργού εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Βέβαια, είναι δύσκολο με τους Συριζαίους να κάνουμε πρόβλεψη που να βασίζεται στην λογική, γιατί αυτοί βρίσκονται σε μια διαρκή αυταπάτη”.

-Mια και μιλήσατε για προεκλογική περίοδο, στη προηγούμενη συνέντευξη που κάναμε, δηλώσατε ότι κατά το παρελθόν έχετε ψηφίσει διάφορα πολιτικά κόμματα, κυρίως αστικής προέλευσης. Στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, τι θα στηρίξετε;

“Αυτά δεν λέγονται”.

-Σκοπεύετε να γράψετε και τέταρτο βιβλίο; Και αν ναι, θα αφορά κι αυτό την αριστερά;

“Ηδη συλλέγω βιβλιογραφία για το επόμενο βιβλίο μου. Αφορά την περίοδο αμέσως μετά τον Εμφύλιο,δηλαδή από το 1950 έως τις εκλογές του 1958, που είναι τομή στην ευρύτερη ιστορική φάση 1950-1967.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι