Ο Ραχόι κάνει Αθνάρ και Θαπατέρο να φαντάζουν… γίγαντες

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on October 02, 2017, 12:59 pm
1 sec

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Τι να πει κανείς για τον άνθρωπο… Ως άλλος Φόρεστ Γκαμπ, ο Μαριάνο Ραχόι είδε την τύχη να του χαμογελάει στην πολιτική διαδρομή του, χωρίς ο ίδιος να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Σε αντίθεση βεβαίως με τον συμπαθή Φόρεστ, που ενσάρκωσε οσκαρικά ο Tom Hanks, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ισπανίας στερείται ικανοτήτων, κουλτούρας, αισθητικής. Και φυσικά, μεγάλης καρδιάς.

Η ανικανότητα του Μαριάνο Ραχόι δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο, ούτε πρόσκαιρο σύμπτωμα. Επί της ουσίας, διορίστηκε επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος το 2004, μετά την εθνική τραγωδία της 11ης Μαρτίου, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, και έχασε δυο συνεχόμενες εκλογές, εκείνες, και τις επόμενες, του 2008 από τον Χοσέ Θαπατέρο.

Αρνήθηκε να αποχωρήσει από την ηγεσία του ιστορικού κόμματος της Ισπανίας, οι αμφισβητίες του δεν κατάφεραν να φερθούν έξυπνα και να τον ωθήσουν στην έξοδο, και τελικά, το 2011, στον απόηχο του Κινήματος των Αγανακτισμένων και της οργής που επικρατούσε στην ισπανική κοινωνία για τη σοκαριστική λιτότητα της κυβέρνησης Θαπατέρο, ήρθε στην εξουσία άνευ αντιπάλου.

Πολύ γρήγορα βέβαια, η ισπανική κοινωνία άρχισε να το ξανασκέφτεται, και έτσι στις επόμενες εκλογές του αφαίρεσε την αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να σέρνεται σε διαδοχικές εκλογές, η χώρα να μην μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στα πόδια της, και η σημερινή κυβέρνησή του να αποτελεί σχήμα κοινοβουλευτικής μειοψηφίας. Στηρίζεται δηλαδή στην ανοχή των Σοσιαλιστών.

Η τραγική διαχείριση του θέματος με το δημοψήφισμα της Καταλονίας, ήταν το τελευταίο και πολύ ηχηρό παράδειγμα της ανικανότητας του Μαριάνο Ραχόι. Σε σημείο που, μπροστά του, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Χοσέ Θαπατέρο, δηλαδή οι δυο προκάτοχοί του στην πρωθυπουργία, να φαντάζουν… γίγαντες.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος