Ο Πρετεντέρης… ψηφίζει ΝΔ (σκέτη ή… μαζί με ΠΑΣΟΚ)

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on February 27, 2017, 9:00 pm

Ακόμη και οι νεώτερες γενιές, διαβάσαμε και… μάθαμε για τα κατορθώματα του Γιάννη Πρετεντέρη, μιας από τις πιο συγκροτημένες αλλά και “ιδεοληπτικές” φιγούρες των ΜΜΕ, τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, στην εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Με πένα που φτάνει “σε συμπέρασμα”, επάρκεια μόρφωσης και πληθωρισμό γνώσεων, ο Γιάννης Πρετεντέρης ήταν για πολλά χρόνια ο βασικός opinion maker του Mega. Δηλαδή, του καναλιού των εκδοτών. Του καναλιού που στήριξε ως κανένα άλλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σε… απλά ελληνικά, το κανάλι που στήριξε περισσότερο από κάθε άλλο το ΠΑΣΟΚ, μιας και η Κεντροαριστερά ήταν ιστορικά εγκλωβισμένη στη θυελλώδη επέλαση του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μόνο που ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές προτιμήσεις του, ήταν και κάτι άλλο: Πολέμιος της Κεντροδεξιάς. Πολέμιος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης ήταν πολέμιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για τα μάτια του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1993.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης ήταν πολέμιος του Μιλτιάδη Έβερτ, για τα μάτια του Κώστα Σημίτη, το 1996.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης ήταν πολέμιος του Κώστα Καραμανλή, για τα μάτια του Κώστα Σημίτη (και πάλι), το 2000.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης ήταν πολέμιος του Κώστα Καραμανλή, για τα μάτια του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου (έστω και με… βαριά καρδιά για τον δεύτερο) το 2004.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης ήταν πολέμιος του Κώστα Καραμανλή το 2004 και το 2009. Φυσικά για τα μάτια του “όλου ΠΑΣΟΚ”, έστω και υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου.

Μονάχα στα χρόνια της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ο Γιάννης Πρετεντέρης διέκοψε την πολυδεκαετή πολεμική του κατά της Νέας Δημοκρατίας και της Κεντροδεξιάς. Έφτασε μάλιστα, σύμφωνα με το παρασκήνιο εκείνης της εποχής, πολύ κοντά στο να είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αλλά η αίσθηση αξιοπρέπειας ορισμένων στη ΝΔ, απέτρεψε την απόλυτη ιστορική χλεύη, για την παράταξη που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Έκτοτε, ο Γιάννης Πρετεντέρης κινείται σταθερά σε διάθεση “αντι-ΣΥΡΙΖΑ”. Και, μετά τον Αντώνη Σαμαρά, στηρίζει πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τουλάχιστον μέχρι να σταματήσει ο Γιάννης Στουρνάρας να παριστάνει τον… υπάλληλο, όπως θα έλεγε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, και να ηγηθεί του “νέου ΠΑΣΟΚ”.

Σήμερα, με άρθρο του στο “Βήμα της Κυριακής”, ο Γιάννης Πρετεντέρης επιχειρεί να απαξιώσει όσους υποστηρίζουν το αυτονόητο: Ότι, εκτός από το Μνημόνιο, το άλλο ιστορικό λάθος που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην καταστροφή ήταν η συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 2012-2015. Δεν θα μπορούσε φυσικά ο Γιάννης Πρετεντέρης να κρατά διαφορετική στάση, από τη στιγμή που ο ίδιος ήταν εκ των πλέον ένθερμων “εισηγητών” εκείντης της καταστροφικής για το ΠΑΣΟΚ επιλογή.

Με το σημερινό άρθρο του λοιπόν, σπεύδει να προβλέψει ότι, δεν μπορεί να σταθεί με σοβαρότητα το σενάριο επαναληπτικών εκλογών, με απλή αναλογική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ως δεύτερο και τρίτο κόμμα, θα μπορούσαν να συνθέσουν μια “προοδευτική” συμμαχία, και να βάλουν στη γωνία τη Νέα Δημοκρατία, αν και πρώτη στις κάλπες.

“Είτε αυτοδύναμη ΝΔ, είτε συμμαχική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, είναι η πρόβλεψη-προτροπή του Γιάννη Πρετεντέρη. Η… ψήφος του, όπως και του Θεόδωρου Πάγκαλου, που επίσης δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη ζημιά κάνει στη Νέα Δημοκρατία, όταν τη στηρίζει.

Όπως το έλεγε παραφρασμένα ο Αϊνστάιν… Η άρνηση να διορθώσεις το λάθος σου, επειδή πολύ απλά είσαι άμετρα εγωιστής για να το παραδεχθείς. Αυτό κι αν είναι λαϊκισμός. Και μάλιστα σε συσκευασία ελίτ…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος