Ο Πούτιν… γελάει με τον Ομπάμα (και τις κυρώσεις των ΗΠΑ)

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 30, 2016, 3:52 pm

Το 2016 ΄ήταν… ακόμη μια “χρονιά του Βλαντιμίρ Πούτιν”. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, ο Ρώσος Πρόεδρος έδειξε ότι είναι το “μεγάλο αφεντικό” σε διεθνές επίπεδο, καταφέροντας να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις… όπου μετρούσε. Στις ΗΠΑ, με τις προεδρικές εκλογές, στη Συρία με τον εμφύλιο πόλεμο, στη Μεγάλη Βρετανία με το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο πάλαι ποτέ πράκτορας της KBG εξελίσσεται στο σημαντικότερο πολιτικό μέγεθος που γνώρισε ο πλανήτης, τουλάχιστον από την εποχή του Ρόναλντ Ρήγκαν, και της επικράτησης των τότε ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο. Σήμερα, η Ρωσία του Πούτιν είναι εκείνη που κερδίζει. Παντού…

Γι’ αυτό και ήταν… σίγουρο στοίχημα η αντίδραση του Ρώσου Προέδρου στις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα, για την… παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Αντί να συμφωνήσει με την εισήγηση του Σεργκέι Λαβρόφ, και να απελάσει με τη σειρά του ισάριθμους Αμερικανούς διπλωμάτες, ο Πούτιν επέλεξε απλώς να… χαμογελάσει.

Γνωρίζοντας ότι, το χαμόγελο είναι το μεγάλο όπλο κάθε ισχυρού. Κάθε νικητή. Και ο ίδιος είναι ο μεγάλος νικητής του 2016, από τη στιγμή που κέρδισε τον πόλεμο στη Συρία για λογαριασμό του Άσαντ, και στην Αμερική ακούει να του… χρεώνουν την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον.

Ένα χαμόγελο… κατανόησης λοιπόν. Για τον Ομπάμα, και όλους τους άλλους, που δεν κατάλαβαν ποτέ… με ποιόν είχαν να κάνουν.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος