Ο Πούτιν αποφάσισε να… (απο)τρελάνει τους Αμερικανούς

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 12, 2017, 7:24 pm
6 secs

 

[email protected]

Είναι βέβαιο πάντως, ότι η διαρκής ικανότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν να εκπλήσσει με τους στρατηγικούς ελιγμούς του, θα προσφέρει άφθονο υλικό, όχι μόνο για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και για τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ, τουλάχιστον εκείνους που επιμελούνται το θρυλικό “Saturday Night Live”, αλλά και την τηλεοπτική σειρά κατασκοπείας “The Americans”.

Ένας από τους ικανότερους πράκτορες της KGB, που στα νιάτα του… παρακολουθούσε τον Ρόναλντ Ρήγκαν κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα, επί εποχής Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, κατάφερε μέσα σε κάτι λιγότερο από δυο δεκαετίες πολιτικής ηγεμονίας, να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος του χαμένου κύρους της υπερδύναμης που έχασε τον Ψυχρό Πόλεμο. Του “προσώπου του κακού”, όπως κατέγραψαν τα βιβλία Ιστορίας της Δύσης, τις τύχες της οποίας διαχειρίστηκε στα χρόνια της παρακμής, ένας ηγέτης-ορισμός της παρακμής, ο Μπορίς Γέλτσιν.

Επανερχόμαστε ωστόσο… Στα χρόνια του Βλαντιμίρ Πούτιν, η αλλαγή ψυχολογίας στην ισορροπία των μεγάλων δυνάμεων, είναι τόσο εκκωφαντική, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να του χαρίζουν, με τον πιο αυτοκαταστροφικό τρόπο, τον τίτλο του ανθρώπου που… χάκαρε τις προεδρικές εκλογές του 2016, για να εγκαταστήσει στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πούτιν βέβαια κάθε άλλο παρά ενοχλείται από τη σχετική “δαιμονοποίηση”. Μάλλον διαστάσεις μύθου του προσδίδουν πλέον οι αντίπαλοί του, παρά του προκαλούν ζημιά. Όπως ακριβώς συνέβη και με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, που οδήγησε τον Ρεξ Τίλερσον, επικεφαλής του State Department αλλά και… φίλο του Πούτιν, να σπεύσει στο Κρεμλίνο για διευκρινίσεις. Και να συναντάται τόσο με τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, όσο και με τον σημαντικότερο Υπουργό Εξωτερικών που γνώρισε ο πλανήτης από την εποχή του Χένρι Κίσινγκερ, τον Σεργκέι Λαβρόφ. Την “αλεπού” της διπλωματίας, που τα τελευταία χρόνια οδήγησε την Ουάσινγκτον σε διαδοχικές και ηχηρές στρατηγικές ήττες.

Στον απόηχο του παραπάνω μωσαϊκού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι αποφάσισε να… (απο)τρελάνει τους Αμερικανούς. Και σε δηλώσεις που του αποδίδονται, εμφανίζεται να λέει ότι τα πήγαινε καλύτερα με τον… Μπαράκ Ομπάμα, σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το χαμόγελό του, ακόμη και πίσω από το παγωμένα ανέκφραστο πρόσωπό του, μπορεί εύκολα να το διακρίνει κανείς.

Έτσι όμως είναι η ζωή. Ο τροχός γυρίζει…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας