Ο “πιο επικίνδυνος διπλωμάτης στον κόσμο”, ή ο άνθρωπος που ενώνει ΗΠΑ και Ρωσία;

Υστερόγραφα Team
Posted on March 04, 2017, 4:20 pm
11 secs

 

[email protected]

 

Η θέση του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον δεν έχει αντικατασταθεί εδώ και 9 περίπου χρόνια. Ήταν 26 Ιουλίου του 2008 όταν ο Sergey Kislyak αναλάμβανε χρέη Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως απεσταλμένος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Sergey Kislyak παρ’ όλη την επιβλητικότητα του παρουσιαστικού του, αποτελεί μία ήρεμη δύναμη, που ενώ αποφεύγει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα τιτιβίσματα, έχει ωστόσο καταφέρει να προβληματίσει την τελευταία περίοδο τον Λευκό Οίκο. Όχι για την ιδεολογία του όμως. Ούτως ή άλλως αυτή μάλλον προς όφελος και των δύο χωρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι είναι υπέρ μίας προσέγγισης και βελτίωσής τους. Αλλά για την απόρροια των συζητήσεων που περιλαμβάνουν και τον ίδιο, μία εκ των οποίων οδήγησε στην παραίτηση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Καθώς ο τελευταίος έδωσε ανακριβείς εξηγήσεις στο FBI και σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων και στον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις επαφές που είχε με τον Kislyak τον περασμένο Δεκέμβριο.

Γενικότερα, το όνομά του προκαλεί αναταραχή τις τελευταίες ημέρες, με δηλώσεις να έρχονται και να παρέρχονται, ειδικά εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αμερικής, αναφορικά με τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ με τον ίδιο. Ο Λευκός Οίκος, παρόλο που δεν επιβεβαιώνει τα πάντα, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι οι κύριοι Φλιν και Τζάρεντ Κούσνερ είχαν συναντηθεί με τον Sergey Kislyak τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πύργο Τραμπ. Μόνο που ο ένας εκ των δύο αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του, για ευνόητους λόγους.

Είτε επιδιώκει κάτι τέτοιο είτε όχι, πολλοί τον βλέπουν ακόμα και σαν έναν κατάσκοπο της Ρωσίας επί αμερικανικού εδάφους. Σε σημείο που την περασμένη Τρίτη, ο ανώτατος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Peskov, κατήγγειλε ως ψεύτικη είδηση μια έκθεση του CNN, στην οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους, ισχυρίζονταν ότι ο Kislyak είναι ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που επιστρατεύει άλλους πράκτορες.

Σε αυτές τις σκέψεις ίσως να τους ωθεί το παρελθόν του Sergey Kislyak καθώς και η χρονική συγκυρία της τοποθέτησής του στο θώκο της Ρωσικής Πρεσβείας. Ειδικότερα, ο Kislyak, με σπουδές στον τομέα της μηχανικής φυσικής, είχε μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να εργαστεί ως απεσταλμένος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη, και έπειτα στη Ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Στη Μόσχα επέστρεψε πάλι για να υπηρετήσει στο υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα επιστημονικής συνεργασίας και ελέγχου των εξοπλισμών. Έκτοτε υπηρέτησε ως Πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βέλγιο και στο ΝΑΤΟ, μέχρι να επιστρέψει και πάλι στα αμερικανικά εδάφη ως Πρέσβης αυτήν τη φορά. Η τοποθέτησή του έγινε ωστόσο σε μία αμφιλεγόμενη χρονική στιγμή, λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία, γεγονός που οδήγησε σε μία εκτόνωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις εικασίες των εκάστοτε αξιωματούχων, ο Kislyak δηλώνει υπερασπιστής της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, αφήνοντας όμως αιχμές κατά της προπαγανδιστικής πολιτικής των ΗΠΑ προς τη Ρωσία. όπως τον περασμένο Νοέμβριο, που στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ επεσήμανε ότι “Ζούμε στη χειρότερη χρονική στιγμή των σχέσεών μας έπειτα από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Αμερική έχει εισέλθει ξανά στην πολιτική της αναχαίτισης της Ρωσίας μέσω οικονομικών πιέσεων και κυρώσεων”. Αυτές οι δηλώσεις είναι ενδεικτικές ενός ανθρώπου που αν και προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλό προφίλ χωρίς να δημιουργεί εντάσεις, ωστόσο δεν μπορεί να μείνει άπραγος σε προκλήσεις που έχουν στόχο τη χώρα του. Εξάλλου, αυτή είναι και η ιδιότητά του, η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας του. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για προάσπιση ορμώμενη εκ της Ουάσιγκτον, σε μία μεταβατική τότε περίοδο, που το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών δεν μπορούσε να προβλεφθεί καν. Κάτι που ούτε τώρα μπορεί να γίνει όμως, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να πιστεύει ότι διατηρεί “άσσους στο μανίκι” για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει προς τη Ρωσία.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι