Ο παραλογισμός του ΕΣΡ να ρίξει “μαύρο” στο SBC. Και η… απάθεια πολιτικών και κομμάτων

Νίκος Φυλάγγελος
Posted on June 21, 2018, 11:50 am
3 secs

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Η χώρα της βαθιάς κρίσης, θεσμών και… κοινής λογικής, συνεχίζει να μας προσφέρει άφθονα παραδείγματα σκανδαλισμού. Τόσο των θεσμών, όσο και της κοινής λογικής.

Στον επίλογο, θεωρητικά, της μνημονιακής περιπέτειας, με την οικονομία να πασχίζει να ανακάμψει, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να ρίξει “μαύρο”, στο μοναδικό οικονομικό κανάλι της χώρας. Το SBC.

Από το βράδυ της Τρίτης, το SBC δεν εκπέμπει πρόγραμμα, καθώς η Digea πήρε τη σκυτάλη από το ΕΣΡ, και διέκοψε τη μετάδοση του σήματος του καναλιού, τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η δικαστική προσφυγή της ιδιοκτησίας του καναλιού στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν δεν ήμασταν συνηθισμένοι στη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη “λογική” ορισμένων από την πραγματικότητα στη χώρα μας και τον δημόσιο βίο, προφανώς και η είδηση θα προκαλούσε έκπληξη.

Για την Ελλάδα ωστόσο μιλάμε, οπότε… καμία έκπληξη.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έριξε “μαύρο”, μια κίνηση με ηθική φόρτιση, που ξυπνά μνήμες από το αντίστοιχο “μαύρο” στην ΕΡΤ, το καλοκαίρι του 2013, και εξόρισε από τους τηλεοπτικούς δείκτες, το μοναδικό οικονομικό κανάλι της χώρας.

Την ώρα που, συνεχίζεται σκανδαλωδώς η σχεδόν απόλυτη ανομία στο τηλεοπτικό περιβάλλον, με τις ευθύνες του ΕΣΡ να είναι μεγάλες, από τη στιγμή που κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στη σημερινή σύνθεσή του. Με νομικούς, πρώην πολιτικούς και καθηγητές πανεπιστημίου, μεταξύ άλλων, ως μέλη του. Δηλαδή, με ανθρώπους που, υποτίθεται ότι, αντιλαμβάνονται διαφορετικά και καλύτερα από τους… μη σχετικούς, την τηλεοπτική πραγματικότητα την οποία καλούνται να διαχειριστούν, και στην οποία έχουν δεσμευτεί να βάλουν τάξη.

Δεν χρειάζεται καν να επικαλεστεί κανείς τα αυτονόητα επιχειρήματα για τη νοικοκυρεμένη διαχείριση του καναλιού, που δεν έχει δώσει δικαιώματα, και για τους δεκάδες εργαζομένους που καταδικάζονται σε διαρκή αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον τους.

Χωρίς φυσικά, η αγαρμποσύνη της σχετικής απόφασης του ΕΣΡ να κρύβει τις μεγάλες ευθύνες πολιτικών και κομμάτων, που… σφυρίζουν αδιάφορα και σωπαίνουν.

Εκτός κι αν υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις στο “μαύρο”. Άλλοτε αρέσει, και άλλοτε όχι.

Αν ισχύει αυτό, προφανώς η καταδίκη δεκάδων οικογενειών σε ανεργία, στην εποχή της βαθιάς κρίσης, αποτελεί λεπτομέρεια για τους πολιτικούς που, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούσαν τη συχνότητα του SBC για να προβάλλουν τις απόψεις τους.

Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής