Ο Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να περιφέρει τη δική του… αλήθεια, για το εθνικό σκάνδαλο του Μνημονίου

Υστερόγραφα Team
Posted on April 27, 2017, 7:31 am
4 secs

Τη δική του… αλήθεια για το εθνικό σκάνδαλο της προσφυγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο, με τη δική του υπογραφή και φυσικά εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, συνεχίζει να περιφέρει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο μοιραίος Υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου, που μετά τις εκλογές του 2009 οδήγησε τη χώρα στα Μνημόνια, απαξιώνοντας και υπονομεύοντας τη διεθνή θέση της, επιχείρησε μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook να απαντήσει σε όσα ακούστηκαν για εκείνον, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έγραψε χαρακτηριστικά:

“Είχα πάλι την τιμητική μου στη χθεσινή συνέντευξη Τσίπρα στον Χατζηνικολάου….
“ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας πω, από τον πρώτο χρόνο, από το 2010, έχω δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργού, που έλεγε «του χρόνου είμαστε στο ξέφωτο. Του χρόνου βγαίνουμε στην ανάπτυξη». Πώς να εμπιστευτεί ο κόσμος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η διαφορά λοιπόν είναι ότι, όταν τα έλεγε αυτά ο Παπακωνσταντίνου, είχε ακόμα η Ελλάδα έλλειμμα 10 και 11% και τώρα έχει 4% πλεόνασμα.”

Μερικές χρήσιμες διευκρινήσεις (χωρίς φόβο και πάθος…) για το πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2016 – γιατι δεν έιμαστε όλοι λωτοφάγοι:
1) Έχουμε πλέονασμα σήμερα γιατί το τρισκατάταρο ΠΑΣΟΚ μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα από 10% (συνολικό έλλειμμα πάνω από 15%) που το παρέλαβε το 2009 στο 2% του ΑΕΠ το 2011.
2) Η πρωτοφανής αυτή μείωση 8 μονάδων έγινε (προφανώς) με δημοσιονομικά μέτρα, και μάλιστα κυρίως από την πλευρά των δαπανών, τα οποία (επίσης προφανώς) καταψήφισε ΟΛΑ ο ΣΥΡΙΖΑ (και η ΝΔ για να μην ξεχνιόμαστε)
3) Την περίοδο 2012-14 συνεχίστηκε απο την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το οποίο και μετατράπηκε σε πλεόνασμα το 2014 – για να επιδεινωθεί πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ το αλήστου μνήμης έτος 2015.
4) Στο “ξέφωτο” θα βγαίναμε πράγματι νωρίτερα αν η τότε κυβέρνηση δεν ήταν μόνη της και δεν είχε απέναντι Ζάππεια και “αγανακτισμένους” – αλλά και αν δεν συνέβαιναν εξωτερικά γεγονότα όπως η Ντοβίλ…

Το 4% πλεόνασμα του 2016 λοιπόν έχει ρίζες, δεν προήλθε μαγικά, ούτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ξένει να κάνει διαχείριση ενώ οι προηγούμενοι όχι (μάλλον το ανάποδο συμβαίνει….). Οι ρίζες είναι δύο ειδών:
Πρωτον, τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2010-14, κυρίως όμως του 2010 και του 2011.
Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει (ελέω μνημονίου, αλλά και μερικές το 2010 πριν το μνημόνιο…) στα συστήματα δαπανών και εσόδων. Οι δαπάνες δεν έχουν πλέον αυτοματισμούς αύξησης, και ελέγχονται καλύτερα. Το δε σύστημα συλλογής εσόδων (πέρα από τις αυξήσεις στους κάθε είδους φορολογικούς συντελεστές) έχει σταδιακά βελτιωθεί, με αποτέλεσμα καλύτερη εισπραξιμότητα. (Γι αυτό και τα έσοδα θα αυξηθούν μη-γραμμικά όταν πάρει μπροστά η οικονομία.)

Τέλος, κακώς επιχαίρει η κυβέρνηση και ο Π/Θ για το 4% πλεόνασμα. Καλή η υπέρβαση του στόχου, αλλά υπάρχει λόγος που το πρόγραμμα προέβλεπε σταδιακή αύξηση του πλεονάσματος το 2016, 2017 και μετά – για να μην στραγγαλιστεί (περαιτέρω…) η οικονομία. Το 4% στην πράξη καθυστερεί την επάνοδο σε θετικούς ρθυμούς ανάπτυξης.”.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι