Ο Παπαδημούλης ζητάει την αναπροσαρμογή χρηματοδότησης για την Ελλάδα

Υστερόγραφα Team
Posted on July 31, 2017, 5:04 pm
5 secs

 

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν: «H αναπροσαρμογή του προγράμματος Ορίζοντας 2020 τροποποιεί σημαντικά την ιδιότητα χρηματοδότησης χωρών όπως η Ελλάδα. Σκοπεύει η Κομισιόν και πότε, να προχωρήσει σε αυτή την αναπροσαρμογή;»

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την ψηφοφορία της «Αξιολόγησης της εφαρμογής του Ορίζοντα 2020», στην Ολομέλεια του Στρασβούργου τον Ιούνιο.

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 στην ολομέλεια στο Στρασβούργο ψηφίστηκε η «Αξιολόγηση της εφαρμογής του Ορίζοντα 2020» με μεγάλη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της «Έκθεσης Προόδου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας 2016» παρουσιάζει επιδόσεις χαμηλότερες του 70% στην ΕΕ-28 και κατά συνέπεια , εντάσσεται στα Κ-Μ με χαμηλή απόδοση, συνεπώς δικαιούται διαφορετικής μεταχείρισης και χρηματοδότησης.

Με δεδομένο ότι ο «Ορίζοντας 2020» είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ, που στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά την Επιτροπή «τι μέτρα θα πάρει για τον επαναπροσδιορισμό των Κ-Μ σε χώρες χαμηλής και υψηλής απόδοσης», καθώς και «δεδομένου ότι αυτή η αναπροσαρμογή, τροποποιεί σημαντικά την ιδιότητα χρηματοδότησης χωρών όπως η Ελλάδα, σκοπεύει η Κομισιόν και πότε να προχωρήσει σε αυτή την αναπροσαρμογή».


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Aξιολόγηση του προγράμματος Ορίζοντας 2020

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία που καλύπτει την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη , βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 στην ολομέλεια στο Στρασβούργο ψηφίστηκε η «Αξιολόγηση της εφαρμογής του Ορίζοντα 2020» με μεγάλη πλειοψηφία. Ο σύνθετος δείκτης που χρησιμοποιείται στον Ορίζοντα 2020 για την κατάταξη των χωρών σε υψηλής και χαμηλής απόδοσης σε Έρευνα και Ανάπτυξη υπολογίσθηκε το 2014 και έκτοτε δεν επαναϋπολογίσθηκε.

Η Ελλάδα σύμφωνα με ποιο πρόσφατα στοιχεία της «Έκθεσης Προόδου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας 2016» παρουσιάζει επιδόσεις χαμηλότερες του 70% στην ΕΕ-28 και κατά συνέπεια, εντάσσεται στα Κ-Μ με χαμηλή απόδοση, συνεπώς δικαιούται διαφορετικής μεταχείρισης και χρηματοδότησης. Με βάση τα παραπάνω , ερωτάται η επιτροπή.

  1. Τι μέτρα θα πάρει για τον επαναπροσδιορισμό των Κ-Μ σε χώρες χαμηλής και υψηλής απόδοσης;
  2. Δεδομένου ότι αυτή η αναπροσαρμογή, τροποποιεί σημαντικά την ιδιότητα χρηματοδότησης χωρών όπως η Ελλάδα, σκοπεύει η Κομισιόν και πότε να προχωρήσει σε αυτή την αναπροσαρμογή;
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι