Ο Πάπας (της συνείδησης) ακούει την καρδιά του, και σκέφτεται να… παραιτηθεί από την Αγία Έδρα

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on May 17, 2018, 8:00 am
1 sec

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Στη νηφάλια φωνή και τη μετριοοπαθή σκέψη του, η ανθρωπότητα βρήκε τον ποιμένα που αναζητούσε.

Σε μια εποχή βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης.

Κρίσης κυρίως και πρωτίστως αξιών, θεσμών και ηθικών προτεραιοτήτων.

Ήταν αυτός ο βασικός λόγος, που ο, πάλαι ποτέ Καρδινάλιος Μπεργκόλιο, ταυτίστηκε με τον χαρακτηρισμό “Πάπας της συνείδησης”.

Ο άνθρωπος που διόρθωσε τις ανορθογραφίες της Καθολικής Εκκλησίας, και έφερε συνολικά την Εκκλησία, ανεξαρτήτως δογμάτων, πιο κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους, σκέφτεται να… κατέβει από το τρένο.

Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση των διεθνών ΜΜΕ, που “διάβασαν” ως προαναγγελία παραίτησης από την Αγία Έδρα, μια αποστροφή του Πάπα Φραγκίσκου, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με επισκόπους στο Βατικανό.

Στη συνάντηση αυτή, ο Ποντίφικας ανέγνωσε εδάφιο της Βίβλου για την Απόστολο Παύλου, και την αποχώρησή του από την Έφεσο για την Ιερουσαλήμ, εστιάζοντας στην υποχρέωση κάθε επισκόπου να αποχωρεί και να αποσύρεται, όταν του το ψιθυρίζει η καρδιά του.

Στο Βατικανό… ετοιμάζονται.

Όσο κι αν δεν το αναγνωρίζουν ακόμη.

Αν το… αδιανόητο συμβεί, θα είναι η δεύτερη φορά που οι ζώσες γενιές θα δουν έναν Πάπα να κατεβαίνει από την Αγία Έδρα, εν ζωή.

Είχε προηγηθεί ο σημερινός Επίτιμος Πάπας Βενέδικτος, που με την αποχώρησή του άνοιξε το δρόμο για την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου.

 

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος