Ο Ομπάμα προσπαθεί να πείσει τον “αδελφό” του να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο το 2020

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 08, 2017, 8:21 pm
9 secs

 

[email protected]

Φυσικά και το ενδεχόμενο να περάσει ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως υποψήφιος-νικητής στις προεδρικές εκλογές του 2020, προκαλεί διαρκή και εύλογη ανατριχίλα, ιδίως στα social media.

Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που στην εξίσωση του ιστορικού ραντεβού ενσωματώνεται ο παράγοντας Ομπάμα. Με τον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο να φέρεται να… απολαμβάνει τη σχετική ιδέα, και να ενισχύει τη φιλοδοξία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δεσμευόμενος να του διαθέσει την ανίκητη Obama Team, μέλη της οποίας έχει ήδη προσλάβει στο επιτελείο του το “παιδί-θαύμα” των social media.

Αυτή βεβαίως είναι η βιτρίνα. Πίσω από την οποία, κρύβεται ως συνήθως το πραγματικό περιεχόμενο. Που, στη μικρή μας ιστορία, αφορά τις επίμονες προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα και του επιτελείου του να πείσουν τον Ντεβάλ Πάτρικ να κάνει στις προεδρικές εκλογές του 2020, το βήμα που φαίνεται ότι είναι γονιδιακά προορισμένος να επιλέξει.

Ο 61χρονος πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, θεωρείται “αδελφός” του Μπαράκ Ομπάμα. Ως παιδιά του Ιλινόις αμφότεροι, σεργιανίζοντας στο Σικάγο, την Πόλη των Ανέμων, ανέβηκαν την πολιτική ιεραρχία των ΗΠΑ, σχεδόν χέρι-χέρι. Ο Ομπάμα, 5 χρόνια μικρότερος του Πάτρικ, τον είχε περίπου ως “προστάτη” στο Χάρβαρντ, στη Νομική, και στη συνέχεια στη Γερουσία για λογαριασμό του Ιλινόις.

Ο Ντεβάλ Πάτρικ από την πλευρά του, αξιοποίησε το πολιτικό αστέρι του “αδελφού” του, για να διαδεχθεί τον Μιτ Ρόμνεϊ ως Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Για δυο θητείες. Ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός. Και ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει Γενικός Εισαγγελέας της διακυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον, με ατζέντα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2013, στην τραγωδία του Μαραθωνίου της Βοστώνης, ο Ντεβάλ Πάτρικ ήταν εκείνος που βγήκε μπροστά και “θεράπευσε το έθνος”, όπως είχε πει για τον αδελφικό φίλο του ο Μπαράκ Ομπάμα, θυμίζοντας τον εμβληματικό Ρούντι Τζουλιάνι στην τραγωδία των Δίδυμων Πύργων, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

 

Ο Ντεβάλ Πάτρικ αποχώρησε το 2015 από την κεντρική πολιτική, και έκτοτε έχει εστιάσει σε δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής για ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί με θέρμη να… καρφιτσώσει στο μυαλό του τη σχετική ιδέα: Να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020. Να εκθρονίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Και να “θεραπεύσει την Αμερική του Ομπάμα”, όπως συνηθίζουν να λένε σιωπηλώς οι συνεργάτες του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ.

Να γίνει ο δεύτερος Αφρο-Αμερικανός ένοικος του Οβάλ Γραφείου. Ως φυσικός συνεχιστής της εποχής Ομπάμα. Δηλαδή, όσα… δεν ήταν η Χίλαρι Κλίντον, η πιο τοξική πολιτικός του πλανήτη, που πλήρωσε στην κάλπη την αυθόρμητη αντιπάθεια που προκαλούσε στην αμερικανική κοινωνία.

 

 

Το… ψήσιμο του Ντεβάλ Πάτρικ έχει αναλάβει εκ παραλλήλου η Μισέλ Ομπάμα, καθώς διατηρεί στενή σχέση με τη σύζυγο του πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης. Και… κάποιος ακόμη. Το πιο ενδιαφέρον πολιτικό μυαλό που εμφανίστηκε στην Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες, ο βασικός σύμβουλος στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβντ Άξελροντ.

Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει ότι, μετά τον Ομπάμα, η Αμερική θα επέλεγε για Πρόεδρο “οποιονδήποτε εκτός από τη Χίλαρι”. Και αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο.

Ο Άξελροντ βεβαίως έχει πει και κάτι ακόμη. Ότι, οι Αμερικανοί, όταν θέλουν να ανατρέψουν έναν Πρόεδρο, ψηφίζουν στην κάλπη το… αντίθετό του. ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν το αντίθετο του Μπαράκ Ομπάμα. Και ο Ντεβάλ Πάτρικ είναι το… φυσικό αντίθετο του Ντόναλντ Τραμπ.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας