Ο Ντέιβιντ Ντέιβις παραιτήθηκε, για να… προλάβει τους υπόλοιπους διαδόχους της Τερέζα Μέι

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on July 09, 2018, 6:51 am
3 secs

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Δεν άντεξε ούτε δυο ημέρες, και αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, διαμορφώνοντας εκ των πραγμάτων καινούρια δεδομένα για το Brexit, αλλά και το ίδιο το πολιτικό μέλλον της σημερινής ενοίκου του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Δυο μέρες μετά τη συμφωνία κορυφής στο εσωτερικό των Τόρις, να στηριχτεί το σχέδιο της Τερέζα Μέι για “χαλαρό Brexit”, ο Ντέιβιντ Ντέιβις ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του αρμοδίου υπουργού. Και στη Μεγάλη Βρετανία περιμένουν πλέον να δουν αν, θα τον ακολουθήσουν και άλλοι, και κατά πόσο θα διαμορφωθεί από τώρα ένα μέτωπο περισσότερο ουσιαστικής αμφισβήτησης της Τερέζα Μέι.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις είχε τον τελευταίο χρόνο πολλές και συχνές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με την πολιτική προϊστάμενό του. Ως υπουργός αρμόδιος για το Brexit, χρεώθηκε λάθη και αστοχίες, που καθυστέρησαν την όλη διαδικασία, και δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα στο Λονδίνο να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος αναζητούσε μια ρεαλιστική αφορμή για να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, και να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ως θιασώτης ενός περισσότερο σκληρού Brexit. Στο παρελθόν άλλωστε, το 2001 και το 2005, είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς την ηγεσία των Τόρις, και αρκετοί πιστεύουν ότι, στο μυαλό του έχει την προοπτική μιας τρίτης ευκαιρίας.

Αν όχι με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τουλάχιστον με την προώθηση ενός προσώπου της εμπιστοσύνης του στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Μια προοπτική ωστόσο που φαντάζει στη δεδομένη συγκυρία μακρινή και δύσκολη, καθώς η Τερέζα Μέι δείχνει να διατηρεί την εμπιστοσύνη κόμματος και κυβέρνησης.

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής