Ο Νίξον μοιάζει με… ερασιτέχνη μπροστά του. Ο Τραμπ συνεχίζει τον “πόλεμο” με το FBI

Μάνος Οικονομίδης
Posted on February 18, 2018, 2:21 pm
9 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

 

Η χώρα την οποία… λατρεύουμε να μισούμε εδώ και δεκαετίες, μας έχει προσφέρει πλεόνασμα παραδειγμάτων κατά τα οποία το σύστημα λειτούργησε, πέρα και πάνω από πρόσωπα. Βασικά, πέρα και πάνω από πολιτικούς, ακόμη και Προέδρους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεσμοί του συστήματος όπως η Δικαιοσύνη και το FBI, έχουν καταφέρει με διαδρομές δεκαετιών, να καθιερωθούν στη συνείδηση του μέσου Αμερικανού, με απόχρωση αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Ακόμη και στη σκιά των σεναρίων συνωμοσίας για τη δολοφονία των αδελφών Κένεντι, το FBI εξελίχτηκε σε θεσμό-θρύλο, και λειτούργησε ως έμπνευση για τη λογοτεχνία αλλά και το Χόλιγουντ.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν εκείνος ο οποίος επιχείρησε να τα βάλει ανοικτά μαζί του, στη σκιά του σκανδάλου Watergate. Και πέρασε στην Ιστορία ως ο μοναδικός Πρόεδρος που υποχρεώθηκε σε παραίτηση για σκανδαλώδεις λόγους, αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο πριν από την ώρα του. Πολιτικά και ηθικά ατιμασμένος.

Όλα αυτά βέβαια, μερικές δεκαετίες πριν. Γιατί σήμερα, στην εποχή της βαθιάς κρίσης, του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων κάθε κοινωνίας, και του… Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τον Ρίτσαρντ Νίξον να μοιάζει… ερασιτέχνης μπροστά του, ξεκινώντας και συνεχίζοντας “πόλεμο” απέναντι στο FBI.

Μετά την εκλογή του στο Οβάλ Γραφείο, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου έσπευσε να δαιμονοποιήσει το FBI ως… μακρύ χέρι των Δημοκρατικών και της Χίλαρι Κλίντον, καθώς φυσικά και του καθεστώτος Ομπάμα. Στη σκιά της έρευνας που διεξάγει ο Ειδικός Σύμβουλος Ρόμπερτ Μιούλερ για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε πολλές φορές για συνωμοσίες, με.. σκηνοθέτες τους αξιωματούχους του FBI.

Τα ξημερώματα της Κυριακής ωστόσο… το τερμάτισε. Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, συνέδεσε ευθέως την πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία με τους σκοτωμούς μαθητών σε σχολείο της Φλόριντα, με την αδυναμία του FBI να αξιολογήσει σωστά τον προβληματικό χαρακτήρα του μελλοντικού δράστη, επειδή η Υπηρεσία ασχολείται με την… παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Όπως αναμενόταν, το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, έγινε πρώτο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ, με τη συντριπτική πλειοψηφία να του ασκεί σφοδρή κριτική, στα social media ωστόσο, τη… δουλειά του την έκανε. Οι αντιδράσεις στο Twitter, ήταν συντριπτικά υπέρ του.

Σημεία των καιρών. Με τον λαϊκισμό να χλιμιντρίζει αχαλίνωτα, στην τελευταία υπερδύναμη που χάρισε στην ανθρωπότητα το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας