Ο Νίκος Βούτσης θέτει ζήτημα ηθικής για το σκάνδαλο των off shore και τα Paradise Papers

Υστερόγραφα Team
Posted on November 12, 2017, 10:00 am
6 secs

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση

στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» στους δημοσιογράφους

Παναγιώτη Τζαννετάτο και Φοίβο Κλαυδιανό

 

 

1. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να πυροδοτήσει κλίμα σκανδαλολογίας. Τι απαντάτε σε αυτό;

Θα ήταν ανεπίτρεπτο ιστορικά να μπουν κάτω από το χαλί αυτά τα θέματα γιατί η κοινωνία έχει την αίσθηση ότι υπήρξε επί 8 χρόνια θύμα μιας άδικης κατάστασης και ανισοτιμίας, με νομότυπους και νομιμοφανείς τρόπους, η οποία αφορούσε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και των οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα, τα οποία κερδοσκόπησαν και έφτασε η χώρα στη χρεοκοπία.

 

2. Γιατί η κυβέρνηση επιτίθεται κατά του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της συζύγου του; Δεν είναι νόμιμη η συμμετοχή σε off shore εταιρία όπως υποστηρίζει η ΝΔ;

Το μείζον θέμα που υπάρχει και σε επίπεδο ΕΕ και έχει τεθεί εδώ και χρόνια χωρίς να δοθεί, δυστυχώς, απάντηση είναι το πώς, ενώ οι απλοί πολίτες, δηλαδή όλοι μας, υπαγόμαστε σε συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, με τις ελάχιστες αμοιβές που ορισμένοι έχουν, ακόμα και συνταξιούχοι, είναι δυνατόν σε διεθνή και ευρωπαϊκή κλίμακα και δυστυχώς με πολύ μεγάλη συμμετοχή ελληνικών συμφερόντων να υπάρχουν να υποστηρίζονται και να επιβιώνουν οι περίφημες off shore  με βάση τις οποίες δεν πληρώνονται φόροι και ενδεχομένως γίνεται ξέπλυμα χρήματος.

Αυτό είναι το μείζον θέμα! Σε αυτό το ζήτημα κάθε πολιτική δύναμη και κάθε πολιτικό πρόσωπο και κάθε πολιτική οικογένεια, πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση και στάση. Θέση καταδίκης και στάση μη συμμετοχής! Eίναι προφανές ότι οι φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν καταφύγιο μιας διαχρονικής ανηθικότητας στη πολιτική και την οικονομία.

Υπάρχει και ένα ερωτηματικό για τις πολλές πρωτοβουλίες για άνοιγμα off shore εταιριών από Έλληνες παράγοντες που έχουν γίνει στο κρίσιμο διάστημα του 2010, όταν φαινόταν πως η χώρα οδεύει σε μια άτυπη χρεοκοπία με περιοριστικούς όρους και πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. Αυτό το εντοπίζω και μένει να επιβεβαιωθεί ως εκτίμηση όταν γίνει η συνολική αποτίμηση όλων των λιστών της περιόδου και των συμμετοχών σε off shore εταιρίες.

 

3. Ο Αυγενάκης θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί;

 

Κάθε κόμμα κάνει τις δικές του κινήσεις, κρατάει τις δικές του ισορροπίες και παίρνει τις δικές του ευθύνες. Ιδιαίτερα η ηγεσία! Έτσι γράφεται η ιστορία στη πολιτική ζωή του τόπου και των κομμάτων. Ο καθημερινός κριτής είναι ο πολίτης και βεβαίως η κρίση στις εκλογές συναρτάται και από την αποτίμηση που γίνεται σε τέτοιου είδους γεγονότα.

 

4. Ήρθε πάλι στην επιφάνεια η υπόθεση της Siemens, αλλά μέχρι τώρα έχουμε πλήρη ατιμωρησία. Δεν προσβάλει το πολιτικό σύστημα αυτή η ατιμωρησία;

 

Το έχει προσβάλει εδώ και πολλά χρόνια! Από τότε που βασικός κατηγορούμενος από ελληνικής πλευράς, ο οποίος είναι σαφές και παραδεδεγμένο ότι έδινε τακτικά ποσά σε πολιτικά κόμματα εξουσίας, έχει βρεθεί εκτός Ελλάδας και στο απυρόβλητο. Όπως επίσης και η αποθράσυνση από την ατιμωρησία οδήγησε στο προσεχές κλείσιμο της «Πίτσος» ενώ συμπεριλαμβανόταν στα δεδομένα της λεόντειας σύμβασης, παρόλα αυτά ψηφισμένης από το κοινοβούλιο σύμβασης αποκατάστασης της ζημίας της Siemens προς το δημόσιο. Ήταν μέρος της επενδυτικής υποστήριξης της Siemens. Και παρόλα αυτά κλείνει όπως και τα υπόλοιπα άρθρα που επί της ουσίας δεν έχουν πραγματωθεί! Η δίκη διεξάγεται, έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξή της και πιστεύω πως είναι μια πληγή που κατά το δικαιικό μας σύστημα θα πρέπει να αποτιμηθεί και από το πολιτικό μας σύστημα να στηλιτευτεί!

 

7. Υπάρχει θέμα Καμμένου στα εξοπλιστικά σε σχέση με τη πώληση εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία;

 

Υπάρχουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον υπουργό και το υπουργείο που έγιναν και μέσα στη Βουλή εγκαίρως και οι οποίες καλύπτουν αυτό το ζήτημα

 

8. Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη αγκυλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να μην αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της στα Εξάρχεια ή στα Πανεπιστήμια. Ποια είναι θέση σας;

 

Ο πρωθυπουργός με μεγάλη σαφήνεια και πληρότητα απάντησε στο κοινοβούλιο! Όλοι οι δείκτες εγκληματικότητας πάνω σε ένα υπαρκτό ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών έχουν βελτιωθεί, η χώρα μας είναι ακόμα, ελπίζουμε και για πάντα, πόλος σταθερότητα και ασφάλειας μέσα σε μια ταραγμένη Ευρώπη. Για’ αυτό δεν είναι ανάγκη η σχετική ρητορεία περί ανομίας να διακινδυνεύει και να «παίζει» με πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές εντυπώσεις διεθνώς για την ασφάλεια της χώρας ή να δημιουργήσουν κλίμα αυτοδικίας και αντιδικίας σαν αυτό που είδαμε από την οργάνωση «Κρυπτεία» με το χτύπημα του σπιτιού του μικρού προσφυγόπουλου στη Δάφνη ή σαν αυτό που είδαμε από την εύλογη αγανάκτηση των συγγενών της άτυχης κοπέλας που δολοφόνησε ο 58χρονος τοξικομανής. Αυτό το κλίμα που μπορεί να δηλητηριάσει ευρύτερα τη κοινωνία θα πρέπει να αποφεύγεται. Θα πρέπει ως κόρην οφθαλμού όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις να ενισχύουν κάθε προσπάθεια για τη πάταξη του εγκλήματος σε οποιαδήποτε μορφή του και τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας στους πολίτες και να μην γίνονται έμποροι φόβου τρομολαγνείας και ψευδών ειδήσεων που μπορεί να δημιουργήσουν διχαστικό κλίμα μέσα στη κοινωνία.

 

9. Ισχυρίζεστε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για το θέμα της ασφάλειας;

 

Στη τελευταία συζήτηση της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε δυο φορές δημόσια σε δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο ίδιος είχε πει για αφοπλισμό της αστυνομίας, ενώ η δήλωση που κατέθεσε στα πρακτικά ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι οι αστυνόμοι δεν πρέπει να έχουν όπλα στην επαφή τους με τους πολίτες. Παρόλα αυτά δε το διάβασε έτσι! Γι’ αυτό μιλάω για τεχνητή ένταση και όξυνση των παθών.

 

Προφανώς, άλλα μέτωπα αντιπαράθεσης είναι τα σημαντικά, όπως για παράδειγμα αυτή την απίστευτη νεοφιλελεύθερη άποψη ότι είναι νομοτελειακές οι κοινωνικές ανισότητες που ακούσαμε από τη ΔΕΘ.

 

10. Τις αντιδράσεις για την άδεια στον Κουφοντίνα πως τις σχολιάζετε;

 

Ο νομικός μας πολιτισμός δεν εφαρμόζεται αλά καρτ!

 

11. Το ζήτημα με τους πυροβολισμούς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι, όμως, ένα σοβαρό θέμα;

 

 Αυτό γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια. Και ευτυχώς όποτε γίνονται τέτοιες ακραίες εγκληματικές ενέργειες, που δεν είναι βεβαίως ακτιβισμοί, δεν έχουν θύματα ανθρώπινα. Δεν υπάρχουν επ’ αυτών διαφορετικές αντιμετωπίσεις ως προς την ανάγκη ακραίας αποδοκιμασίας τους! Αυτό είναι σαφές. Δε πρέπει όμως να διαλανθάνεται της προσοχής μας το πότε και πως γίνονται τέτοιες ενέργειες ανάλογα και με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Είμαι εναντίον της «προβοκατολογίας» αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε και αφελής για το χρόνο που τέτοια συμπτώματα ξαφνικά οξύνονται!

 

12. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι επιδεικνύει εφεκτική στάση στο θέμα του Ρουβίκωνα, για τον οποίο ισχυρίζεται ότι αποτελεί προθάλαμο της τρομοκρατίας. Τι απαντάτε;

 

Η αντιπολίτευση έχει το δικό της κώδικα προτεραιοτήτων και αξιών σε σχέση με ζητήματα ασφάλειας και ανομίας. Επενδύει σε ένα κοινό, το οποίο δεν είναι ευάριθμο, που έχει επηρεαστεί από ιδέες και απόψεις της Χρυσής Αυγής μέσα στο κλίμα της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Το κάνει για εκλογικούς λόγους, αλλά χάνει πολύ περισσότερο από τη πλευρά των κεντρώων και απλών συντηρητικών ψηφοφόρων. Είναι δικαίωμά της λοιπόν να σηκώνει τέτοια θέματα, αλλά δεν είναι δικαίωμά της να χρησιμοποιεί πολλές φορές εσκεμμένα, λάθος ειδήσεις και κορώνες εντελώς λαϊκίστικες που δημιουργούν διχαστικό κλίμα καταγγέλλοντας τη κυβέρνηση για πράγματα που δεν έχει την ευθύνη.

Επειδή, δε, έχει γίνει μόνιμο τροπάρι να αναφέρονται στον Ρουβίκωνα και το γνωστό ακτιβισμό με το πέταγμα του τρικ για την Ηριάννα και τον Περικλή πριν από δύο μήνες στο προαύλιο της Βουλής, θέλω να σας παραπέμψω στη τρισέλιδη επιστολή μου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επισημάνω ότι δεν μιλάω δημόσια για λεπτά επιχειρησιακά θέματα. Ωστόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε σαφώς μη εφαρμογή των δεδομένων που σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής υπάρχουν και εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις! Είναι λεπτά επιχειρησιακά ζητήματά και εγώ δεν συμπεριφέρομαι ανεύθυνα να τα ονοματίζω δημόσια, ακριβώς γιατί συμβαίνουν και αυτά, να υπάρχουν δηλαδή παρεξηγήσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας που εντέλλονται υπό τον φρούραρχο στη βουλή και σε άλλες που ενδεχομένως απ’ έξω με άλλες εντολές κάνουν άλλες ενέργειες. Και ο νοών νοήτο….

 

13. Τελειώνουμε με τις αξιολογήσεις και τα μνημόνια κύριε

πρόεδρε;

Τη Τετάρτη ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος στη συνεδρίαση της ΚΟ. Θεωρώ ότι έχουμε βγει πια στο ξέφωτο αυτή είναι η αίσθηση των διεθνών παραγόντων και των επενδυτικών κύκλων και του απλού κόσμου, του απλού λαού. Για αυτό βγαίνουν και μερικά δις από τα σεντούκια. Δεν είναι τυχαία η αύξηση κατά 34% της αγοράς του αυτοκινήτου τον Οκτώβριο. Και η οικοδομή μετρημένα παίρνει μπρος και οι εξαγωγές, πέραν του τουριστικού κύματος. Θεωρώ λοιπόν ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο πλην όμως μπορεί να είναι ήλιος με δόντια! Αυτή τη συναίσθηση την έχουμε όλοι μας! Είναι συναίσθηση και ευθύνη για τη μετά μνημονίων εποχών.

 

14. Αρκεί αυτός ο «ήλιος με δόντια» για να έρθουν ξανά τα λαϊκά στρώματα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει άλλη μια τετραετία;

 

Για τη κυβέρνηση και σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχει ένας, ενάμισης καθαρός χρόνος μπροστά της για να παράξει και εφαρμόσει πολιτικές όχι μόνο αυτές που έχουν συνομολογηθεί για εφαρμογή προγράμματος δανειακής μνημονιακής συμφωνίας αλλά και προτεραιότητες μιας κυβέρνησης με κοινωνική ευαισθησία. Ο χρόνος αυτός είναι κρίσιμος, όπως δείχνει και η πορεία των πολύ σοβαρών συζητήσεων και επεξεργασιών στα περιφερειακά συνέδρια σε όλη τη χώρα με συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων, όπως έδειξε και η έκθεση για εναλλακτική κοινωνική οικονομία που είναι νέος δυναμικός παράγοντας, ο οποίος δείχνει μια κατεύθυνση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για τη μετά μνημονίων Ελλάδα. Για αυτό χρειαζόμαστε αυτόν τον ενάμιση χρόνο, για να λειτουργήσουν όλα αυτά.

Το ελάχιστο διάστημα που κατά τη γνώμη μου μπορεί να αποδώσει πραγματικά μια συνείδηση στα ευρεία λαϊκά στρώματα ότι η κυβέρνηση πέτυχε το βασικό της σκοπό είναι αυτό που οριοθετείται από τις ημερομηνίες των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο 2019. Από το καλοκαίρι και πέρα θα έχει συνομολογηθεί ικανός χρόνος για υπάρξει εκλογική θετική αποτίμηση και είμαι και εγώ αισιόδοξος όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

15. Ακόμα και αν χρειαστεί να παρθούν τα μέτρα του 19 για τις συντάξεις;

 

Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε τώρα για τη πορεία της οικονομίας μετά τον Αύγουστο 18 που είναι εμβληματικό ορόσημο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι ισορροπίες και το μείγμα των πολιτικών θα είναι με θετικό πρόσημο και αυτή θα είναι και η τελική εντύπωση για το λαό.

 

16. Η τοποθέτηση του οικονομικού επιτελείου, πως η υπέρμετρη φορολόγηση μεσαίας τάξης έχει ταξικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται για να ανακουφιστούν οι πιο αδύναμοι, δεν είναι μια θέση που δημιουργεί ρήγμα στη κοινωνία;

 

Το ρήγμα δημιουργήθηκε από τη βίαιη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων ή στρωμάτων που μέσα από πλαστή ευμάρεια της προηγούμενης 15ετίας διαμόρφωναν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για γρήγορη κοινωνική ανέλιξη. Το ρήγμα έγινε εκεί από την εφαρμογή των συμπιεσμένων και άδικων πολιτικών στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο. Εκεί υπήρξαν τομές και συγκλονισμός του κοινωνικού ιστού.

 

17. Μήπως οι πλειστηριασμοί εξελιχθούν σε μια ακόμα «σεισμική δόνηση» της διαδικασίας αυτής;

 

Εφόσον θα είναι στο πλαίσιο των όσων έχουν νομοθετηθεί και έχουν δεσμευτεί ο τραπεζικός τομές όσο και η κυβέρνηση με τους θεσμούς δε δημιουργούν τέτοιο πρόβλημα.

 

18. Έχει περιγράψει πολλές φορές ο χώρος της Αριστεράς τι θα ήθελε από την πολιτική κατεύθυνση της Κεντροραστεράς. Υπάρχει κάποιο πρόσωπο από τους παρούσες υποψήφιους για την αρχηγία του νέου φορέα που να συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά;

 

Θέλω να σας πω ότι δεν με αφορά καθόλου αυτό το ζήτημα. Αυτό που με αφορά είναι ένας πολιτικός χώρος που εμπεριέχει πλείστες όσες ιστορικές διαδρομές, δεσμεύσεις και προβληματισμούς να μπορέσει να διαμορφώσει καθαρή άποψη και ταυτότητα με μια σαφή υπόσταση που θα ήταν ευχής έργο να αντανακλά τη ρητορεία περί σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς. Αν δεν συμβεί, ανεξαρτήτως προσώπων, θα είναι αδιάφορη υπόθεση υπό το πρίσμα και σε σχέση με τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι