Ο Μπέρνι Σάντερς θέλει τον Λευκό Οίκο… δικό του (το 2020)

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on December 25, 2017, 1:55 pm
0 secs

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

Ο… παππούλης από το Βερμόντ λίγο έλειψε να σοκάρει τον πλανήτη το 2016. Και η γεύση της ατελούς διαδρομής, που του άφησε η μάχη για την Προεδρία των ΗΠΑ, λειτουργεί κατά τα φαινόμενα ως διαρκές κίνητρο για τον Μπέρνι Σάντερς, προκειμένου να… συνεχίσει.

Το 2020, ο Μπέρνι Σάντερς θα είναι αισίως 79 ετών, το ηλικιακό εμπόδιο ωστόσο κάθε άλλο παρά δείχνει να αποθαρρύνει τις προεδρικές φιλοδοξίες του. Η μάχη με τη Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, το 2016, του χάρισε το 45% (τουλάχιστον) της κοινωνικής βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος. Μια συμπαγής μάζα φανατικών οπαδών, που τον προτρέπουν να διεκδικήσει ακόμη και ως ανεξάρτητος, το 2020, την Προεδρία των ΗΠΑ, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι τότε βέβαια, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και κυρίως το… βουνό που λέγεται Τζο Μπάιντεν. Αν ο επί 8ετία Αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ενστερνιστεί τις σχετικές πιέσεις που του ασκούνται, και θέσει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο, διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Μπέρνι Σάντερς να βρει χώρο, έστω και ως ανεξάρτητος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή ωθούσε την κατάσταση στα άκρα, θα κατέγραφε ένα ποσοστό πέριξ του 10% στην εθνική κάλπη, και πιθανότατα θα στερούσε από τον Τζο Μπάιντεν τον Λευκό Οίκο. Δηλαδή, θα… ενοχοποιούνταν για την παραμονή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, για άλλα 4 χρόνια.

Κατά ένα μέρος, θα έπαιζε τον ρόλο του Τεξανού μεγιστάνα Ρος Περό, στις προεδρικές εκλογές του 1992, όταν ως αντάρτης των Ρεπουμπλικανών κατάφερε να στερήσει από τον εν ενεργεία Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο επαρκή αριθμό ψήφων, για να αλλάξει ο Λευκός Οίκος χέρια, και να περάσει στον Μπιλ Κλίντον και τους Δημοκρατικούς.

Ο Μπέρνι Σάντερς ωστόσο… δεν κρατιέται. Θέλει τον Λευκό Οίκο… δικό του, το 2020, και θα προσπαθήσει στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2018, για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να συμβάλλει καθοριστικά στην επικράτηση των Δημοκρατικών, αν όχι στην πλήρη ανατροπή των σημερινών (υπέρ των Ρεπουμπλικανών) συσχετισμών στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, ώστε να εμφανιστεί ως ο “πατερούλης” του κόμματος.

Και να κερδίσει, τουλάχιστον ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος