Ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε το (βαθύ) ρήγμα στους κόλπους των δανειστών

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 15, 2016, 1:00 am

Η παρέμβαση του Πιέρ Μοσκοβισί υπέρ της Ελλάδας, στο θέμα του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων του ESM για το χρέος, ήρθε να επιβεβαιώσει το βαθύ ρήγμα που καταγράφεται στους κόλπους των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας.

Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν αλλάζουν την ουσία της απόφασης του πρόσφατου Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Ουσιαστικά δηλαδή, μπήκε για άλλη μια φορά απέναντι στη Γερμανία και τον Βόλφγκανγκ Σόμπλε, όπως έχουμε δει σε πλείστες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Μπορεί αυτή τη φορά η παρέμβαση Μοσκοβισί να είναι περισσότερο ουσιαστική; Πιθανόν; Για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι η Γερμανία έχει μπροστά της εκλογές, και επομένως έχει πεπερασμένες δυνατότητες… εκτροχιασμού. Και αφετέρου επειδή ο ευρωπαϊκός Νότος μοιάζει έτοιμος να πάρει την εκδίκησή του από τον Βορρά που έζησε σε συνθήκες ευημερίας εις βάρος του, τα τελευταία χρόνια.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος