Ο μοιραίος άνθρωπος για τη Βρετανία (και την Ευρώπη)…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 19, 2017, 1:34 pm
2 secs

 

[email protected]

Αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι η πολιτική είναι ένας καθρέφτης της ζωής, έστω και… παραμορφωτικός, θα δυσκολευτούμε να παραμερίσουμε και να προσπεράσουμε την περίπου μεταφυσική διάσταση των συμπτώσεων. Οι οποίες φυσικά δεν προκύπτουν τυχαία, αθροιζόμενες ωστόσο οδηγούν σε μια γραφή του μέλλοντος, διαφορετική από εκείνη που προδίκαζε το πεπρωμένο. Πολύ περισσότερο, η κοινή λογική.

Στη σκιά της απόφασης της Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία… όσο προλαβαίνει, είναι προφανές ότι ο αδύναμος κρίκος στην πολιτική ζωή της “πιο κοινοβουλευτικής” χώρας της Ευρώπης, είναι ο άνθρωπος που, ως εκ της θέσεώς του, θα έπρεπε να αποτελεί το αντίπαλο δέος και την εναλλακτική λύση για την πρωθυπουργία.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ωστόσο, δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Είναι απλώς ο μοιραίος άνθρωπος. Για τη Βρετανία, ίσως και για την Ευρώπη, αν αφήσουμε τη συλλογιστική των επιχειρημάτων να πάει πιο βαθιά, στην ουσία του προβλήματος.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος διαδέχτηκε τον Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος, λόγω της απόλυτης πολιτικής ανεπάρκειάς του, ώθησε τον Ντέιβιντ Κάμερον στον πειρασμό της βουλιμίας. Με την προκήρυξη εκείνου του μοιραίου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, με την ασθενική στάση του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στέρησε από τις δυνάμεις του Bremain τη φυσική κοιτίδα της απολυτης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων των Εργατικών. Και σήμερα, λόγω της σκανδαλιστικής αδυναμίας του να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, επιτρέπει στην Τερέζα Μέι να… κάνει πάρτυ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν το 2010… Όταν, στη μάχη για τη διαδοχή του Γκόρντον Μπράουν στην ηγεσία, οι Εργατικοί επέλεξαν τον… λάθος Μίλιμπαντ. Τον Εντ, περισσότερο αριστερό και “ελαφρύ”, από τον αδελφό του Ντέιβιντ, με αποτέλεσμα η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση της Μεγάλης Βρετανίας να συρρικνωθεί σε κόμμα αντίδρασης. Κόμμα διαμαρτυρίας. Κόμμα περιθωρίου.

Η απομάκρυνση των Εργατικών από τον μεσαίο χώρο, άνοιξε το δρόμο για την… ιστορική δυστυχία της Μεγάλης Βρετανίας. Και κατά συνέπεια της Ευρώπης. Μια κάλπη, μια ψήφος, ένα λάθος που πληρώνει ακριβά το Λονδίνο.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας