Ο Μιλτιάδης Έβερτ και το… πρώτο ημίχρονο της επιστροφής του “καραμανλισμού”

Μάνος Οικονομίδης
Posted on November 04, 2017, 9:00 pm

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Η 11η Οκτωβρίου του 1993, ήταν μια μέρα που βρήκε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε ρόλο “υπηρεσιακού” προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

 

Μερικές ώρες μετά τη βαριά ήττα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, και την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Κρητικός πολιτικός, περήφανος και αξιοπρεπής, είχε σπεύσει να ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και την έναρξη των σχετικών διαδικασιών για την εκλογή του διαδόχου του.

Όπως συνέβη και με τον Κώστα Καραμανλή το 2009, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέλεξε μόνος του να φύγει, παρόλο που γνώριζε ότι διατηρούσε τον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού, και ηγείτο μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας “δικών του ανθρώπων”. Η πολιτική διαδρομή του ωστόσο, δεν του επέτρεπε… στραβοτιμονιές.

Παρά τις πιέσεις που του άσκησαν οι στενοί συνεργάτες του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέμεινε στην αποχώρησή του. Και όχι μόνο αυτό. Ουσιαστικά εγγυήθηκε τη μετάβαση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στον διάδοχό του, που ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ, στην αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου με αντίπαλο τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

 

 

 

Ο… αστικός μύθος λέει ότι, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε με τις δυνάμεις του τον “μπουλντόζα”, παρόλο που ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ο φυσικός ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, την περίοδο 1990-93. Έτσι, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, και “πολιτικό παιδί” του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κέρδισε στην κάλπη που στήθηκε τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, με 141-37.

Εκείνος, ένας “καραμανλικός”, πήρε τα κλειδιά της Ρηγίλλης με τις ψήφους του “μητσοτακικού” στρατοπέδου.

 Αν και μάλλον η Ιστορία θα καταγράψει ως πραγματική επιστροφή του “καραμανλισμού” στη μεγάλη παράταξη της Κεντροδεξιάς, την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της, την 21η Μαρτίου του 1997.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας