Ο “μεγάλος πειρασμός” του Κινήματος Αλλαγής να ψηφίσει την απλή αναλογική… από τώρα

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 29, 2017, 8:30 pm
1 sec

Του Λάζαρου Καλλιανώτη

Στα σενάρια του πολιτικού μέλλοντος της χώρας, στον ορατό και… όχι τόσο ορίζοντα, ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής διατηρεί ρόλο-κλειδί για τις εξελίξεις. Ίσως και αυτόν του απόλυτου διαμορφωτή της.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο ότι θα κάνει ακόμη μια προσπάθεια στη σημερινή Βουλή, να δελεάσει τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 180 βουλευτών, και να ισχύσει η απλή αναλογική από τις εκλογές του 2019 ή… λίγο νωρίτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι, εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, είτε έχει αυτοδυναμία, είτε όχι, θα επιδιώξει κοινοβουλευτικές συναινέσεις, ώστε από την πλευρά του να ακυρώσει την εφαρμογή της απλής αναλογικης από τις εκλογές που πιθανότατα θα ακολουθήσουν το 2020, λόγω της προεδρικής εκλογής.

Και τα υπόλοιπα κόμματα; Είναι προφανές ότι το κλειδί το κρατάει το Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εκείνοι που, εκ των πραγμάτων, θα βρεθούν, μάλλον σύντομα, μπροστά στον “μεγάλο πειρασμό”: Να συναινέσουν στην υπερψήφιση της απλής αναλογικής από τις… πρώτες εκλογές που θα έχουμε μπροστά μας, ειδικά αν, όπως φημολογείται στο παρασκήνιο, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον εκλογικό-νόμο… φετίχ της Κεντροαριστεράς.

Ακόμη όμως κι αν τα γεγονότα δεν εξελιχθούν με αυτή την ταχύτητα, θα πρέπει να θεωρείται περίπου αδύνατο το ενδεχόμενο, μετά τις εκλογές και μια επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κίνημα Αλλαγής να συναινέσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής, Αφενός επειδή μια τέτοια ενέργεια θα το αποξένωνε από την κομματική βάση του, ένα μέρος της οποίας θα… χάριζε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα.

Και αφετέρου επειδή, θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να… κανιβαλίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, και να ανακτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις απώλειές του, ταυτίζοντας το Κίνημα Αλλαγής με τη “νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη”, όπως συνηθίζει να διατρανώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής