Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα διεκδικήσει (;) τον Λευκό Οίκο με την ομάδα του Ομπάμα

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 03, 2017, 8:05 pm
3 secs

[email protected]

 

Το βράδυ που “έπεσε ο Όλυμπος”, δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ “κλείδωσε” την επικράτησή του στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια, ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, και να κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για το Οβάλ Γραφείο, η προοδευτική Αμερική έχασε την ψυχραιμία της.

Η ήττα της πιο τοξικής πολιτικού στον πλανήτη, από μια φυσιογνωμία προφανώς ακατάλληλη για την Προεδρία της μοναδικής υπερδύναμης που μας κληρονόμησε ο Ψυχρός Πόλεμος, άνοιξε… την επόμενη στιγμή, παράθυρο ευκαιρίας για την αναζήτηση εκείνου που θα διεκδικούσε να πάρει τη ρεβάνς, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η αυθόρμητη συναισθηματική αντίδραση του Twitter ήταν να προτείνει τη Μισέλ Ομπάμα, την Πρώτη Κυρία που κέρδισε τις καρδιές των Αμερικανών, περισσότερο από κάθε άλλη στο πρόσφατο παρελθόν. Με δημοφιλία και αποδοχή που δύσκολα μπορεί να συναγωνιστεί οποιοσδήποτε ενεργός πολιτικός των Δημοκρατικών.

Η Μισέλ ωστόσο δύσκολα θα αποτολμήσει το μεγάλο βήμα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Έτσι, η αναζήτηση συνεχίζεται. Ή μήπως… σταμάτησε.

Τους προηγούμενους μήνες, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ένα δεύτερο… λατρεμένο σενάριο: Να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Το πιο ατίθασο πνεύμα που σεργιάνισε τις τελευταίες δεκαετίες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και σίγουρα το πιο φωτογενές, μετά τον (εκτός συναγωνισμού) Στιβ Τζομπς.

Ο Ζούκερμπεργκ φυσικά αρνήθηκε τις σχετικές φιλοδοξίες που του αποδίδονται. Μόνο που, μετά τις σχετικές αρνήσεις, κάθε παρασκηνιακό βήμα του δείχνει ότι οχυρώνεται εγκαίρως με ένα έμπειρο πολιτικό επιτελείο. Και μάλιστα, όχι κάποιο… τυχαίο.

Τους τελευταίους 4 μήνες, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει προσλάβει δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα, που στη συνέχεια προσπάθησαν, στις προεδρικές εκλογές του 2016, να διορθώσουν το… αντιπαθητικό προφίλ της Χίλαρι Κλίντον. Τον Ντέιβιντ Πλαφ και τον Τζόελ Μπέρενσον.

Ο Πλαφ θεωρείται από τους ικανότερους σε επίπεδο στρατηγικής, και ο Μπέρενσον ένας εξαιρετικά μεθοδικός αναλυτής των δημοσκοπήσεων. Αμφότεροι πήγαν ως το τέλος κόντρα στον.. ψυχισμό τους, στηρίζοντας την τοξική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ωστόσο πιθανότατα θα… ξαναβρούν το χαμόγελό τους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα; Φυσικά και έχει ήδη δώσει την ευλογία του στον αντισυμβατικό ιδρυτή του Facebook, που με τη σειρά του τον είχε βοηθήσει στις εκλογές του 2008 και του 2012.

Μένει το πεπρωμένο της συγκυρίας. Το ραντεβού με το οποίο είναι διαχρονικά το πιο… σκανδαλιστικό. Και αβέβαιο.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας