Ο Μανώλης Γραφάκος μιλάει στα “Υστερόγραφα”: Η αύξηση της οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας είναι ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη και ευημερία

Υστερόγραφα Team
Posted on October 07, 2017, 1:25 pm
5 secs

 

 

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος μιλάει στα “Υστερόγραφα”, εφ’ όλης της ύλης.

Περιγράφει την πορεία προς το 11ο Συνέδριο της γαλάζιας παράταξης, καθώς και τον προγραμματικό λόγο και τις προτεραιότητες της ΝΔ ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας, στη σκιά της διαρκούς κρίσης των τελευταίων ετών.

Ως άνθρωπος της αγοράς και με εμπειρία σον πάντα… ζωηρό χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ. Με μετριοπάθεια και ξεκάθαρες φιλελεύθερες θέσεις, δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

  • Οδεύετε σε ένα συνέδριο Αρχών και Θέσεων τον Δεκέμβριο, με αρκετά Προσυνέδρια στην πορεία. Τι διαφορετικό μπορούμε να περιμένουμε από τη ΝΔ;

Στόχος μας είναι στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων ακούσουμε τόσο την οργανωμένη μας βάση, όσο και τους πολίτες, ώστε να διαμορφώσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, που θα επιδιώξει να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει. Θέλουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα να είναι τολμηρό και ρεαλιστικό μακριά από παθογένειες που μας οδήγησαν έως εδώ: τον κρατισμό και τον λαϊκισμό. Πιστεύουμε στην αξία της ελευθερίας. Θέλουμε να αυξήσουμε την ελευθερία, πολιτική και οικονομική, Με αυτό τον τρόπο θα παραχθεί πλούτος για τον τόπο μας και τους πολίτες. Δεν θέλουμε το Συνέδριό μας να είναι ένα συνηθισμένο κομματικό συνέδριο με ομιλίες μόνο στελεχών και βουλευτών. Φιλοδοξούμε να είναι νεωτερικό και ευρωπαϊκό, δίνοντας τον λόγο στους πολίτες. Στους ανθρώπους που έχουν να πουν και να προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα. Θέλουμε να ακούσουμε επίσης τα «θύματα» της κρίσης: τους νέους που μεταναστεύουν κατά χιλιάδες, τους μακροχρόνια ανέργους, τους κοινωνικά αδύναμους, όσους νιώθουν ότι η πολιτική δεν τους αφορά. Διοργανώνουμε 7 Προσυνέδρια μέχρι τον Δεκέμβρη με συγκεκριμένες θεματικές, αρχής γενομένης από την Κυριακή στη Νίκαια μια περιοχή που πλήττεται βαριά από την ανεργία. Εκεί θα συζητήσουμε για την αγορά εργασίας και τους ανέργους, με πετυχημένα στελέχη της αγοράς, της ΓΣΕΕ, Πανεπιστημιακούς, κα.

  • Κάνετε λόγο για μείωση των φόρων όταν είναι δεδομένοι υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα κάνετε λόγο για μείωση του κράτους σε μία εποχή που οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται.

Πριν ένα χρόνο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε συγκεκριμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, προσδιορίζοντας ισόποσες μειώσεις δαπανών, έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο. Φέτος μίλησε για την Ελλάδα που μας αξίζει, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες πολιτικές που θα υπηρετούν τρεις προτεραιότητες: την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των φορολογικών βαρών αφού προηγούμενα υπάρξει περιορισμός του ρόλου και εξορθολογισμός του κράτους και την προστασία των αδυνάτων. Μίλησε με σαφήνεια για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ, για τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την φορολογία, για μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα των επενδύσεων, τις αδειοδοτήσεις, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα. Μιλάμε για ένα κράτος, μη παρεμβατικό στην οικονομία, μικρότερο, με λιγότερο κόστος. Πιστεύουμε ότι αυτό θα το καταφέρουμε με αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, κινητικότητα, διεύρυνση των συμπράξεων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε υποδομές και υπηρεσίες και παραχώρηση υποστηρικτικών υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης και των ληξιπρόθεσμων χρεών θα σπάσει μόνο αν μειώσουμε σοβαρά τις κρατικές δαπάνες, δώσουμε χώρο στην πραγματική οικονομία να αναπνεύσει και κυρίως μόνο αν καταστήσουμε τη χώρα φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Κοινωνική πολιτική σε καιρό κρίσης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι τα επιδόματα φτώχειας.

  • Η κυβέρνηση όμως έχει κάνει μία στροφή στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση;

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να αφήσει πίσω του την εικόνα του ανθρώπου που πριν τρία χρόνια απειλούσε επίδοξους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αν έρθουν στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του είναι απογοητευτικά. Δείτε τις εξελίξεις σε μεγάλες επενδύσεις όπως της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, τις νέες περιπέτειες στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη, στην Αφάντου κ.α. Αλλά και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ή τις μικρές και μεσαίες επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση είναι φιλοεπενδυτική στα λόγια. Στην πράξη, λόγω ιδεολογίας, αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για την παραγωγή πλούτου. Αν το κατανοούσε δεν θα αύξανε τους φόρους στις επιχειρήσεις, στις εταιρείες επενδύσεων, τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Δεν θα οδηγούσε την οικονομία στα capital controls, ούτε στη μαζική εκροή καταθέσεων στερώντας από τις επιχειρήσεις την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Μία κυβέρνηση που φορολογεί εισόδημα και κατανάλωση με τους πιο πιθανούς και απίθανους τρόπους στραγγίζοντας την πραγματική οικονομία, για να συντηρήσει τον κρατισμό και τις συντεχνίες του, δεν είναι υπέρ των επενδύσεων.

  • Η κυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο από τα Μνημόνια στο τέλος του προγράμματος το 2018 και επιστροφή στην κανονικότητα. Φέτος όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση βλέπει έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο το 2018, όταν η ίδια έχει δεσμευθεί σε μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δις ευρώ μέχρι το 2022. Η φετινή ανάπτυξη είναι μέχρι στιγμής αναιμική, καθώς στηρίζεται στην κατανάλωση. Δεν υπάρχει καθόλου εξωστρέφεια στην οικονομία και όπως είδατε μόλις αυξήθηκε ελαφρά η κατανάλωση, αμέσως αυξήθηκαν και οι εισαγωγές. Αυτό δείχνει ότι παρά τον περιορισμό στο κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η ελληνική οικονομία δεν έχει εξωστρέφειας. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, εισάγοντας λιγότερα και εξάγοντας περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

  • Ζητάτε επίμονα εκλογές. Δεν θέτετε με αυτόν τον τρόπο εμπόδια στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την κρίση;

Εμείς από το Φεβρουάριο του 2016, είχαμε επισημάνει ότι η υπερφορολόγηση της οικονομίας και η διατήρηση του κρατισμού, δεν θα φέρουν ανάπτυξη. Δικαιωθήκαμε απόλυτα. Είναι εμφανές ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση και όσο περισσότερο κινείται προς αυτή, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξη. Άρα το συντομότερο πρέπει να αλλάξει πορεία. Στις δημοκρατίες, αυτή η αλλαγή πορείας γίνεται μέσα από εκλογές, τις οποίες προφανώς και ζητάμε, προκειμένου να σταματήσουμε μια λανθασμένη τροχιά, που κοστίζει στους συμπατριώτες μας σε πλούτο και ευημερία.

  • Είστε άνθρωπος της αγοράς, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, έχετε διατελέσει Δήμαρχος στα Μελίσσια, έχετε καθοριστικό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ως Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος. Επίσης έχει ακουστεί και ενδεχόμενη υποψηφιότητά σας στη Β’ Αθήνας

Ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ μικρός, στο γοητευτικό χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου έκανα μια πετυχημένη θητεία με σημαντικό έργο στην πόλη μου στα Μελίσσια. Επίσης στο χώρο αυτό εργάζομαι σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μεταμόρφωσης από το 2012. Οι σπουδές μου και κυρίως η επαγγελματική μου εμπειρία των τελευταίων 23 ετών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, μου έχουν δημιουργήσει τη βεβαιότητα ότι η αύξηση των οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών, είναι ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη και ευημερία. Ξέρω πόσο γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό είναι το κράτος μας. Και νομίζω ότι ξέρω πολύ καλά πως αυτό το αλλάζεις. Πρέπει να τολμήσουμε να ξεριζώσουμε τον κρατισμό για να πάμε μπροστά.

Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις για την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Την ανατροπή που κάναμε στο πολιτικό σκηνικό τον Ιανουάριο του 2016, δεν πρέπει να την αφήσουμε στη μέση. Θα την ολοκληρώσουμε με την εκλογή του Κυριάκου στην Πρωθυπουργία, αλλά κυρίως με την βοήθειά του προς αυτόν, ώστε να αλλάξει οριστικά την πορεία της χώρας, ώστε να αυξήσει την ελευθερία σε αυτό τον τόπο και τους πολίτες τους. Να αυξήσουμε την ελευθερία στον Έλληνα να παράξει περισσότερο πλούτο, αλλά και να έχει την ελευθερία να τον διαχειριστεί όπως αυτός θέλει και όχι να έρχεται το αντιπαραγωγικό κράτος να του δεσμεύει με το καλημέρα το 70% της παραγωγής του… Σε αυτή την προσπάθεια, θα βοηθήσω με όποιο τρόπο μου ζητήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι