Ο Μακρόν, το «μαιευτήριο» της Δημοκρατίας, και η Γενιά που είδε το Τείχος να γκρεμίζεται

Μάνος Οικονομίδης
Posted on September 16, 2017, 4:52 pm
2 secs

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

Συλλογικές ευθύνες φυσικά και δεν υπάρχουν στο άθροισμα ταυτότητας μιας γενιάς. Υπό την έννοια ότι, κάθε αυτόνομη οντότητα διατηρεί πεπερασμένη δυνατότητα παρέμβασης στη ροή του ποταμού.

Απ’ την άλλη βέβαια, κανένας δεν μένει ανεπηρέαστος από τον διπλανό του. Από το παράδειγμα ζωής και τη διαδρομή του. Το «Αν» του Κίπλινγκ άλλωστε, σπανίως βρίσκει συνεπή εφαρμογή στην αντοχή του καθενός, ώστε να αποκαλείται στον επίλογο… «άνδρας αληθινός».

Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης είναι η χώρα την οποία σχεδίασε σε υπερθετικό βαθμό, η Γενιά του Πολυτεχνείου. Μια Γενιά προχωρημένης ζύμωσης ιδεών, που είχε πολύ πρόσφατη και βιωματική την εμπειρία της Δημοκρατίας σε αναστολή. Υπό αίρεση. Όχι δεδομένη και αυτονόητη.

Δυστυχώς για όλους μας, η Γενιά του Πολυτεχνείου είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια της κρίσης. Της διαδρομής προς την εθνική κρίση που βιώνουμε, από τη στιγμή που, ο τελευταίος των Παπανδρέου μας έβαλε στα Μνημόνια (των… χρωστούμενων της εποχής Σημίτη).

Θεωρητικά, η ίδια Γενιά θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί και στην αναστροφή της μοιραίας διαδρομής. Να πρωταγωνιστεί στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Και στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Δεν το κάνει. Αντιθέτως, όπως μας έδειξε το φωτογενές παράδειγμα του παρουσίας του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, με φόντο την Ακρόπολη ως ιστορικό «μαιευτήριο» της Δημοκρατίας, η γενιά του Γάλλου Προέδρου, η Γενιά που είδε το Τείχος να γκρεμίζεται, είναι εκείνη που μπορεί ρεαλιστικά να σηκώσει την πεσμένη σκυτάλη.

Το είχαμε ζήσει και την εποχή των Κλίντον-Μπλερ. Η γενιά των «40αρηδων» λειτουργεί κάθε φορά ιστορικά ως ο καταλύτης της αλλαγής. Την ονειρεύεται, τη σχεδιάζει, τη δρομολογεί, τη βιώνει.

Όπως θα επέμενε πεισματικά ο Ρόμπερτ Κένεντι… «Σκέφτομαι πράγματα που ποτέ δεν υπήρξαν, και αναρωτιέμαι: Γιατί όχι;».

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας