Ο Μάικ Πενς… διέγραψε το «Δόγμα Ομπάμα»

Υστερόγραφα Team
Posted on April 17, 2017, 5:57 pm

 

[email protected]

 

Τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στην Αμερική για τον εορτασμό του EasterEggRoll, ο Αντιπρόεδος Μαικ Πενς πραγματοποιεί ένα ταξίδι υψίστης σημασίας στην Κορεατική Χερσόνησο, τον πρώτο σταθμό της 10ήμερης περιοδείας του σε Ασία και Ωκεανία.

Πριν ακολουθήσουν τα ταξίδια σε Ιαπωνία, Ινδονησία και Αυστραλία, ο Μάικ Πενς βρέθηκε ανήμερα του Πάσχα στη Σεούλ, όπου με τη σύζυγό του, μεταξύ άλλων υποχρεώσεων, απέτισε φόρο τιμής στο Εθνικό Κοιμητήριο, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των Κορεατών αγωνιστών υπέρ της ελευθερίας.

Σήμερα όμως, πραγματοποίησε την ουσιαστικότερη για την εξωτερική πολιτική της χώρας του επίσκεψη, καθώς μετέβη στη νοτιοκορεατική πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, αλλά και την πιο συγκινητική για τον ίδιο, επισκεπτόμενος το στρατόπεδο Bonifas, λίγο έξω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, όπου κατέφτασε με ελικόπτερο, για να συναντηθεί με τη στρατιωτική ηγεσία και τους στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και Αμερικάνοι. Και όσον αφορά την προσωπική του συγκίνηση, αυτή εκφράστηκε δια στόματος ιδίου, εξηγώντας ότι ο πατέρας του υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας με το στρατό των ΗΠΑ, λέγοντας ότι “Στο δρόμο εδώ, στην πραγματικότητα είδαμε μερικά από τα εδάφη στα οποία πολέμησε”. Αναρτώντας παράλληλα σχετικές φωτογραφίες στο Twitter, με μία γεμάτη υπερηφάνεια λεζάντα που αναγράφει ότι το Χάλκινο Αστέρι που είχε κερδίσει ο πατέρας του 64 χρόνια πριν, το διατηρεί ο ίδιος στο γραφείο του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, ο Μάικ Πενς προέβη σε πολύκροτες δηλώσεις, επισημαίνοντας τόσο τη συμμαχία του με τη Νότια Κορέα, στέλνοντας την ίδια στιγμή αυστηρό, προειδοποιητικό μήνυμα στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Πως θα μπορούσε να μην συμβεί αυτό άλλωστε, όταν η Βόρεια Κορέα απειλεί (και πραγματοποιεί) συχνά πυκνά βαλλιστικές δοκιμές, με την τελευταία (αποτυχημένη βέβαια) να πραγματοποιείται ένα εικοσιτετράωρο πριν την επίσκεψη του Αντιπροέδρου.

Στο δια ταύτα λοιπόν, ενώ για τη μεν πρώτη δήλωνε ότι “Η συμμαχία μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ είναι ακλόνητη”, για τη δε δεύτερη επεσήμαινε ότι “Η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει τελειώσει”.

Μέσω της κομβικής αυτής φράσης περί τερματισμού της στρατηγικής υπομονής, ο Μάικ Πενς θέλησε να δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ αλλά και τη διαφοροποίηση των στρατηγικών επιλογών της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η φράση δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, απλά και μόνο για να εκφοβίσει, αλλά για να θέσει και ένα τέλος στο “Δόγμα Ομπάμα”, εκείνο της “Στρατηγικής Υπομονής”.

Μία φράση επομένως με πολλαπλά μηνύματα που εγκαινιάζει μία νέα περίοδο στη προσέγγιση των εχθρικών της Αμερικής χωρών. “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας” πρόσθεσε ο Πενς, επαναλαμβάνοντας ότι “Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, ως μοχλό πίεσης για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και του πυραυλικού συστήματος της ανωτέρω. Με απώτερο στόχο την προστασία της συμμάχου Σεούλ αλλά και της σταθεροποίησης όλης της περιοχής.

Και μπορεί ο Πενς να μετέφερε τη θέληση του αμερικανικού λαού για επιδίωξη ειρήνης, τόνισε ωστόσο εμφατικά ότι η Αμερική πάντα επεδίωκε την ειρήνη μέσω της δύναμής της. Λέγοντας μάλιστα ότι στεκόμενος σήμερα ανάμεσα σε θαρραλέους στρατιώτες, σκοπός του είναι να περάσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας.

Μία αποφασιστικότητα που δεν μένει στα λόγια όπως συνέβαινε με τον Πρόεδρο Ομπάμα, αλλά προχωράει με γοργούς ρθυμούς σε πράξεις. Ώστε να υλοποιηθεί το νέο “Δόγμα Τραμπ”, το “Δόγμα της Αμερικής που βρίσκεται πάνω από όλα”. Και ενώ έχουμε πάρει μία γενναία “δόση”, η συνέχεια έπεται μεγάλη  και… πολύκροτη. Όπως ακριβώς οι δηλώσεις του Πενς.

 

Ο Μάικ Πενς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, κοιτάει προς την πλευρά της Βορείου Κορέας από την αποστρατικοποιημένη ζώνη. (Πηγή: Reuters, Kim Hong-Ji)

 

Φωτογραφία αναρτημένη στο Twitter του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς, όπου τον απεικονίζει ανάμεσα σε Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς στρατιώτες.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι