Ο Κώστας Τσιάρας μιλάει στα “Υστερόγραφα”: “Κοινωνική πλειοψηφία γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη”

Υστερόγραφα Team
Posted on December 04, 2016, 4:56 pm

screen-shot-2016-12-04-at-3-54-45-pm

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Η. Μίχο

Η προκήρυξη των εκλογών θα συντελέσει στον σχηματισμό ισχυρής πλειοψηφίας υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα. Κι αυτό, όπως υποστηρίζει ο βουλευτής Καρδίτσας και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στα Υστερόγραφα, θα έχει ως αποτέλεσμα ν’ αναγνωρίσουν οι αγορές “την επικείμενη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και θα αντιδράσουν θετικά”.

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, επισημαίνει ότι παρά το “ενδεχόμενο αυτοδυναμίας”, η ΝΔ θα δημιουργήσει “όρους ευρύτερων συνεργασιών”, αποκλείοντας ωστόσο, συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, καταλογίζει ευθύνες στον πρωθυπουργό για το ότι η Ελλάδα “οδηγείται σε τέταρτο μνημόνιο” και υπογραμμίζει πως η οικονομία της χρειάζεται “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσιάρας σημειώνει ότι σε αυτά η ΝΔ φορά “φανέλα Εθνικής Ελλάδος” και προσθέτει πως “δεν μπαίνει σε μικροπολιτικά κομματικά παιχνίδια”. Σχετικά με το Κυπριακό, τονίζει ότι ο ρόλος της χώρας μας είναι συμπαραστέκεται στις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ χαρακτηρίζει ως “ανιστόρητο και επικίνδυνο αλυτρωτισμό” τη συμπεριφορά Αλβανίας και Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Κώστας Τσιάρας στα Υστερόγραφα:

-Ως γιατρός, πείτε μας τι “φαρμακευτική αγωγή” πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για να επανακάμψει;

“Η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες, με αποτέλεσμα να χάσει το τρένο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο στην ενοποιημένη αγορά της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας τρέχει πια με ασύλληπτες ταχύτητες. Σε αυτές τις χρόνιες αδυναμίες, προστέθηκε η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να εξαλείψει τα εμπόδια, έθεσε νέους σκοπέλους στην επιχειρηματικότητα, διόγκωσε το πελατειακό κράτος, γιγάντωσε την πολυνομία.

Πολύ περισσότερο όμως η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση των capital controls, εξάλειψε κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τραυματίζοντας τη διεθνή επενδυτική εικόνα της χώρας μας και εγκαθιδρύοντας το κλίμα της αβεβαιότητας και της απαισιοδοξίας.

Συνεπώς, χρειάζεται ένας διμέτωπος αγώνας: από τη μία να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και από την άλλη να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πατρίδας μας και της οικονομίας. Σε ιατρικούς όρους, επομένως, θα σας έλεγα ότι η ελληνική οικονομία μοιάζει με έναν πολυτραυματία, που χρήζει «αρθροπλαστικών» για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και «πλαστικών επεμβάσεων»  για την διεθνή επενδυτική της αξιοπιστία”.

-Λέγεται ότι δύσκολα θα υπάρξει και τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών ένα ακόμα πρόγραμμα για την χώρα μας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

“Η χώρα, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα, κουβαλάει ήδη στις πλάτες της το 3ο  αχρείαστο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και της «απίθανης» διαπραγμάτευσης του κ. Βαρουφάκη. Και με τις επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, για καλυφθούν οι αστοχίες και τα λάθη του προηγούμενου, που φέρει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου.

Και τότε, βεβαίως είναι πιθανό οι πιστωτές να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με ακόμα δυσμενέστερους όρους, ως ένα βαρέλι δίχως πάτο. Πριν φτάσουμε όμως στη συζήτηση για τους πιστωτές, το ζήτημα είναι αν θα αποτρέψουμε εμείς, τώρα, σήμερα, πριν είναι αργά, την πορεία προς ένα νέο Μνημόνιο. Και ένα είναι σίγουρο: ο κ. Τσίπρας ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αποτρέψει αυτή την πορεία”.

-Εν μέσω των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, η ΝΔ ζητά επίμονα εκλογές. Είναι αυτή η στάση σοβαρή και εθνικά υπεύθυνη;

“Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ΝΔ είναι και σοβαρή και υπεύθυνη. Και ακόμα και αν οι εκλογές έχουν πρόσκαιρο κόστος για την ελληνική οικονομία, το κόστος της παραμονής αυτής της ανεκδιήγητης κυβέρνησης στην εξουσία είναι πολύ μεγαλύτερο. Και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ελληνική οικονομία.

Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία ότι με την προκήρυξη των εκλογών, βλέποντας την ισχυρή πλειοψηφία που θα σχηματιστεί υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αγορές θα αναγνωρίσουν την επικείμενη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θα αντιδράσουν θετικά. Θα είναι η πρώτη φορά που οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα αντιδράσουν θετικά στην προκύρηξη εκλογών γιατί θα διαβλέπουν την εξάλειψη της αβεβαιότητας, στην οποία βύθισε την οικονομία η ανεκδιήγητη παρέα του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Και βέβαια, οι διεθνείς πιστωτές θα βρεθούν την επομένη των εκλογών έχοντας απέναντί τους έναν αξιόπιστο συνομιλητή, που θα μπορεί όχι μόνο να αναλάβει υποχρεώσεις αλλά και να διεκδικήσει ένα βιώσιμο μίγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες”.

-Πέραν του ότι τις ζητάτε ως κόμμα, πότε προβλέπετε ότι θα γίνουν εκλογές;

“Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζουλιάνι, έλεγε ότι στην πολιτική δεν μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις πέρα από ένα εξάμηνο. Στην Ελλάδα οι προβλέψεις, ακόμα και για μικρότερο διάστημα, είναι ακόμα πιο επισφαλείς. Άποψή μου είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι αγκιστρωμένος στην πρωθυπουργική καρέκλα και θα αποφύγει πάση θυσία τις εκλογές.

Ωστόσο, παρότι ο πρωθυπουργός δεν έχει μπροστά του θεσμικά ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όλα όσα μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογές είναι πάνω στο τραπέζι: η εξουθένωση των πολιτών από την υπερφορολόγηση και τις περικοπές που εντείνει μέρα με τη μέρα τις αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης, η αδυναμία και η απροθυμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές, η κατάρρευση της οικονομίας που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα, η αδυναμία αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, η αποσάθρωση της υγείας και της παιδείας, η έξαρση της εγκληματικότητας, είναι όλα εν δυνάμει πηγές πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων”.

-Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τις εκλογές επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα πολιτικό “φλέρτ” μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, το Ποτάμι μένει εκτός βουλής. Γεννάται έτσι το ερώτημα με ποιον θα συνεργαστεί το κόμμα σας μετεκλογικά. Θα λέγατε “ναι” σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

“Κατ’ αρχήν θα σας πω ότι η ΝΔ επιδιώκει να μετασχηματίσει την πλατιά συμμαχία που σχηματίζεται καθημερινά μέσα στην κοινωνία, στους χώρους εργασίας, στις τοπικές κοινωνίες, στα κοινωνικά δίκτυα, σε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό το ρεύμα δυναμώνει από το Πανεθνικό Προσκλητήριο που έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους Έλληνες, πέρα και πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές του χθες, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα.

Αυτή την κοινωνική πλειοψηφία που διαμορφώνεται γύρω από το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, κανείς δεν θα μπορεί να την αγνοήσει την επομένη των εκλογών. Πολύ περισσότερο, όταν το εύρος αυτής της πλειοψηφίας στην κοινωνία θα καθορίσει τους όρους με τους οποίους θα διαμορφωθούν οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της επόμενης μέρας. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη σαρωτική δημοσκοπική υπεροχή και το ισχυρό ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας, η Νέα Δημοκρατία δεν διακατέχεται από αλαζονική διάθεση, δημιουργώντας τους όρους ευρύτερων συνεργασιών από όλους όσους μπορούν να προσθέσουν στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί απόλυτα διχαστικά και προφανώς δεν μπορεί να προσθέσει στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση”.

Η εθνική φανέλα της ΝΔ στα εθνικά θέματα, οι ανιστόρητες λυτρωτισμός των γειτόνων και η ζωή εκτός πολιτικής

-Θεωρείτε ότι μπορεί να επέλθει λύση στο Κυπριακό;

“Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Και έχοντας υπηρετήσει ως υφυπουργός Εξωτερικών, θα μείνω πιστός στο δόγμα που θέλει την Κυπριακή Δημοκρατία να λαμβάνει τις αποφάσεις και την Ελλάδα να συμπαρίσταται με όσες δυνάμεις διαθέτει. Κι επειδή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής η ΝΔ φορά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και δεν μπαίνει σε μικροπολιτικά κομματικά παιχνίδια, και πολύ περισσότερο, επειδή οι διαπραγματεύσεις διέρχονται ήδη το κρισιμότερο τους σημείο, θα αποφύγω την κριτική κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει ενδυναμώσει ή αποδυναμώσει με την στάση της τα ελληνικά επιχειρήματα. Θα επιμείνω να εκφράζω τη συμπαράστασή μας στις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική της πολιτική, η Ελλάδα διανύει μια περίοδο κατά την οποία δέχεται έντονες προκλήσεις από γειτονικές χώρες (Αλβανία, Τουρκία). Πως  μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή;

“Η άρθρωση αυτού του ανιστόρητου και επικίνδυνου σύγχρονου αλυτρωτισμού, που επιχειρείται τόσο από τον Βορρά όσο και από Ανατολάς, βρίσκουν την Ελλάδα γεωπολιτικά και οικονομικά αποδυναμωμένη, έχοντας απωλέσει σημαντικά τμήματα των κατακτήσεων του παρελθόντος. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες όμως, διαθέτει δύο ακαταμάχητα όπλα: η Ελλάδα έχει με το μέρος της την αδιαμφισβήτητή ιστορική αλήθεια από την μία και από την άλλη το σημαίνοντα ρόλο της στους διεθνείς οργανισμούς, όπως στην  υπερατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Όσο και αν με φοβίζει η αδυναμία του κ. Τσίπρα να κατανοήσει τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα, ελπίζω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ήδη χαράξει, μεθοδικά και αθόρυβα, τις γραμμές ενεργοποίησης όλων των πλεονεκτημάτων της ελληνικής πλευράς υπέρ των εθνικών μας δικαίων”.

-Πείτε μου τρία πράγματα που κάνετε εκτός πολιτικής.

“Θα σας απαντούσα με τρία πρόσωπα, τα τρία παιδιά μου. Τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου στους οποίους, δυστυχώς, αφιερώνω πολύ λιγότερο χρόνο από όσο θα ήθελα. Αλλά δεν σας κρύβω ότι όταν ξεκλέβω λίγο χρόνο, μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος και η μουσική”.

-Κάτι τελευταίο: μιλάτε πέντε γλώσσες, πέραν των ελληνικών. Ποια σας δυσκόλεψε περισσότερο να τη μάθετε;

“Τα Ρωσικά. Βεβαίως, δεν έχω ολοκληρώσει την εκμάθηση τους. Ωστόσο, τα Σλαβικά χαρακτηριστικά τους, την καθιστούν ιδιαίτερη ανάμεσα στις υπόλοιπες γλώσσες της ευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών”.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι